9. juuli 1998 kell 22:00

USA taas rekordtasemetel

Riia börs jätkas langust ka neljapäeval, vaatamata Tallinna börsil toimunud hinnatõusule. Kauplemine oli suhteliselt elav, kusjuures enim kaubeldi Unibanka ja Staburadze aktsiatega. Mõlemad langesid järsult, kusjuures Unibanka puutus ka aasta madalaimat taset 1,53 latil. Staburadze aktiivsuse ning viimaste päevade järsu languse taga nähakse eeskätt hiljutist kinnist emissiooni, milles aktsia hinnaks oli vaid 1,03 latti. Languse lõppu pole maaklerite arvates paistmas, kuna nõudlusepool börsil praktiliselt puudub.

Vilniuse börs kukkus neljapäeval veelgi pärast seda, kui maaklerid korraldasid tunniajase streigi protesteerimaks uue maksu vastu. Turu tuleviku suhtes jäid maaklerid aga kõhklevale seisukohale. Mõned said küll julgust Tallinna tõusust, kuid mistahes paranemine võib toimuda alles järgmisel nädalal. Samuti on kahe turu vaheline seos viimastel aegadel nõrgenenud. Suuremate kukkujate seas olid taas suurpangad, kuid ka ülejäänud põhinimekiri kaotas.

Venemaa aktsiaturud tervitasid positiivselt teadet peatselt algavatest läbirääkimistest IMFilt uue laenu saamiseks. Ka Jeltsini kõne, kus ta devalveerimise võimalust eitas, mõjus hästi ning hommikupoolikul hakkas RTS tõusma. Samas olid põhilisteks kauplejateks Vene investorid. Seetõttu jäi kauplemiskäive äärmiselt napiks ning tõus piirduski lõpuks vaid protsendiga.

USA investorite mured näivad selleks korraks taas möödas olevat. Kolmapäeval ilmutati veendumust, et II kvartali halvad uudised on möödas ning tulevik paistab roosilisena. Aasiast ei tulnud ühtegi halba uudist, Euroopa turud olid rekordtasemeil ning lähiajal pole oodata ka olulist makromajandusinfot, mis investoreid tagasi hoiaks. Rahavood liikusid internetiaktsiatest suurematesse tehnoloogiafirmadesse ja turu juhtaktsiatesse, mis tõstis Nasdaqi ja S&P500 uutele rekordtasemetele. Ka Dow liikus rekordtasemete lähedal, tõustes ligi protsendi.

Hetkel kuum