2. september 1998 kell 22:00

Vene kriis mõjutab Leedut

«Selle tõttu võib firmade käive kahaneda vähemalt 700 miljoni liti võrra. Enim annab Vene kriis end tunda Leedu ehitus-, toiduaine- ja mööblitööstuses ning tegelik tööpuudus võib kasvada 15--20%, mis väljendub palgata puhkusele saatmises.

Esimesel poolaastal eksportis Leedu Venemaale üle 1,6 miljoni liti eest kaupu ehk 21,4 protsenti riigi koguekspordist. 26,1% sellest moodustasid põllumajandustooted. Analüütikud usuvad, et tekkinud olukord toob kaasa toidukaupade hinnalanguse ka siseturul.

Venemaa finantskriisi mõjul on mitu Leedu ettevõtet olnud sunnitud ajutiselt uksed sulgema. Riigi suuruselt teine ravimitootja Endokrininiai Preparatai nagu ka toiduainetööstuse pakenditootja Fasa saatis töötajad 1. septembrist palgata puhkusele.

Möödunud nädalal saatis töötajad palgata puhkusele Marijampole lõngatootja Vernitas. Marijampole konservpiimatootja Pieno Konservai kõik laod on müümata toodangut täis.

Leedu piimatöötlejatele võlgnevad Vene kliendid tarnete eest üle 30 miljoni liti. Sisuliselt on seiskunud Leedu juustu, konservide, või ja piima müük Venemaale.

Leedu põllumajandusminister Edvardas Makelis otsustas pärast arupidamist Leedu piimaliidu presidendi Alvydas Ramanauskasega teha Vene klientidele ettepanek bartertehinguteks. ELTA-ETA-BNS

Hetkel kuum