30. september 1998 kell 22:00

Eesti Põlevkivi ja Eesti Energia vaidlevad hinna üle

ASi Eesti Põlevkivi finantsdirektor Vello Tohver ütles, et kuna Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi ei ole tegevjuhtide tasemel põlevkivi hinna ja selle kehtestamise aja suhtes kokku leppinud, on majandusminister Jaak Leimann teinud mõlema ettevõtte nõukogule ülesandeks leida probleemile mõlemaid pooli rahuldav lahend.

Eesti Põlevkivil soovib tõsta elektrijaamadele müüdava põlevkivi tonni hinda täna seniselt 116 kroonilt 133 kroonile. «Müük on viimasel ajal järsult vähenenud ja raha on vähe,» põhjendas Tohver hinnatõstmise soovi.

Tema sõnul oli algul plaanis, et ka elektrienergia hinda lubatakse tõsta oktoobri alguses, aga mingil põhjusel võimaldati elektri kallinemist alles aasta algusest. «Ega Eesti Energia mehed ei taha meile enne rohkem maksta, kui nad ise oma tariifi tõsta saavad,» selgitas Tohver.

Elektrijaamad tarbivad hetkel üle 90% kogu kaevandatavast põlevkivist. Eesti Energia ASi finantsdirektor Sandor Liive teatas, et kohtus hiljuti Tohveriga ning selgitas Eesti Energia seisukohti. Tema sõnul jõudsid nad Eesti Põlevkivi finantsdirektoriga kokkuleppele, et elektrijaamadele tõuseb põlevkivi hind samal ajal elektrienergia hinnaga. «Minu arvates mingeid probleeme selles küsimuses ei ole,» lausus Liive.

Kui põlevkivi hinda ei õnnestu nüüd tõsta, ei saa me kaevuritel palka tõsta, osa masinaid jääb ostmata ja mõned olulisemad tööd jäävad tegemata, kirjeldas Tohver olukorda. «Kui me peame neljandas kvartalis töötama senise hinnaga, saame plaanitust ligi 55 miljonit krooni vähem,» teatas Tohver.

Liive märkis, et kui Eesti Energia peaks selle aasta viimases kvartalis ostma põlevkivi uue hinnaga, tooks see kaasa täiendavaid kulusid umbes 70 mln krooni ulatuses.

Teised põlevkivi tarbijad Kunda Nordic Tsement, Eesti Elektrijaama õlitootmine ja Kiviter ostavad tänasest põlevkivi uue hinnaga. «Nendega on meil leping sõlmitud,» lausus Tohver.

Hetkel kuum