Väinu Rozental • 18. november 1998 kell 22:00

Spari poed toodavad miljon krooni kahjumit

«See on planeeritud kahjum,» rääkis ASi Estiko nõukogu esimees Kalju Hellenurm. «Võidetud turuosa Tallinnas maksab rohkem kui miljon.» Spari kaubaketi poed kuuluvad Estikole ning Mega kaubamärki omavale ASile Rotagrupp.

Hellenurm lausus, et kaubanduse miljoniline kahjum ei vähenda Estiko kontserni 10 miljoni krooni suurust aastakasumi prognoosi. Siiski tõdes ta, et uute kaupluste käivituskulud on prognoositust suuremaks kujunenud.

Eesti Spari juhatuse esimehe Tiit Kolde sõnul erineb Lasnamäel Peterburi maantee ääres asuv Vesse Spar teistest Spari keti kauplustest selle poolest, et pole üles ehitatud ühe piirkonna teenindamisele, vaid on supermarketi tüüpi kauplus, mille juurde sõidetakse autoga.

«Mingil juhul ei ole Vesse Spari kahjumit suurendanud vastas asuv Maksimarket,» märkis Kolde. «Vastupidi, kaks suurpoodi tekitavad klientides soodsa pingevälja.»

Hellenurme prognooside kohaselt jääb Vesse Spar tänavu umbes 700 000 krooni suurusesse miinusesse.

Frantsiisiorganisatsioon AS Eesti Spar on tänavu investeerinud Tallinna nelja Spari ketti kuuluvasse kauplusse 50 miljonit krooni. Suurim investeering -- 22 miljonit krooni -- tehti aprillis avatud Vesse Spari kauplusse.

Kalju Hellenurme andmeil jõuavad Tartus asuvad neli Spari keti poodi tänavu umbes poole miljoni krooni suurusesse kasumisse. «Spari kett tervikuna peaks kasumisse jõudma aastaks 2000,» prognoosis Hellenurm.

Spari ketti kuuluvate kaupluste kogukäive moodustab Eesti toidukaupade turust tänavu 3,1 protsenti. «Aastaks 2000 suurendame turuosa 7,3 protsendini ja 2003. aastaks 16 protsendini,» lubas Hellenurm.

Hetkel kuum