Reuters/Scanpix • 18. jaanuar 1999 kell 22:00

Brasiilia otsib pääsu

Seega ütles keskpank ametlikult lahti neli aastat hoitud valuutakursi poliitikast. Tegelikult loobus valitsus reaali kaitsmisest juba reedel, kui valuuta kolmapäevane kaheksaprotsendiline devalveerumine vallandas reaali müümise dollari vastu ning ähvardas keskpanga valuutareservidest ilma jätta. Et reedene samm õige oli, näitas sellele järgnenud Brasiilia aktsiaturu 33,4protsendiline tõus. Reaal lõpetas nädala 16protsendilise odavnemisega.

«Brasiilia tegi positiivse otsuse, mida IMF toetab. Turul ei ole enam põhjust reaali vastu spekuleerida ja see lubab keskpangal edaspidi intresse alandada,» ütles Santanderi peaökonomist Dany Rappoport.

Osa analüütikuid avaldas arvamust, et reaali vaba kurss võimaldab järsult alandada intressimäärasid, mis püsivad 30% tasemel. Kuid IMFi esindajad soovitasid Brasiilial tungivalt intresse esialgu mitte alandada, sest kõrgel püsides aitavad need devalveerunud valuutat edasise odavnemise eest paremini kaitsta.

Brasiilia rahandusminister Pedro Malan ja keskpanga president Francisco Lopes taotlesid IMFilt 41,5 mld dollari suuruse laenu teist 4,5 mld suurust osalaenu, mille Brasiilia pidi saama veebruari lõpus ja mis olid seostatud sel nädalal parlamendis arutusele tulevate fiskaalreformidega.

Brasiilia vajab eelarve karmistamist, sest Merrill Lynchi panga hinnangul suurendab reaali devalveerimine eelarvedefitsiiti 1% võrra, mille järel see küünib 8 protsendini SKTst. Defitsiidi kasv on seotud dollarivõlgade tasumise suurenenud kuludega. Valitsuse välisvõlg on Merrill Lynchi andmetel 58 mld dollarit ja sisevõlg 300 mld reaali, kuid 60 mld reaali suurused intressimaksed on seotud dollariga.

Analüütikud ennustavad, et kui valitsus suudab parlamendilt saada toetuse oma säästueelarvele ja ruttu stabiliseerida valuuta, siis langeksid intressid ja kahaneks fiskaalsurve, mis võimaldaks aasta teisel poolel jõuda taas majanduskasvu. Kui aga reaali nõrgenemine lähinädalail jätkub, siis suureneb inflatsioon, intressid püsivad kõrgel, süveneb majandusseisak ja valitsus kaotab usalduse.

Et Brasiilia oli sunnitud oma valuutat devalveerima vaevalt üheksa nädalat pärast IMFi 41 mld dollari suuruse abipaketi väljakuulutamist, näitab, et IMFi võimalused kriise ära hoida on tänapäeval piiratud.

Autor: REUTERS

Hetkel kuum