16. veebruar 1999 kell 22:00

USA ründab euroliitu

Seda ütles USA suursaadik Brüsselis Vernon Weaver. «Ma vihkan sõna kaubandussõda, aga Ühendriikidel on vaja seista oma majandushuvide eest,» ütles suursaadik.

USA-l on maailma suurim kaubandusbilansi puudujääk ja samal ajal ELi kaubandusülejääk USA suhtes muudkui kasvab. «Ja kui EL sellises olukorras viivitab maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) soovituste põhjal oma kaubanduspoliitikas muudatuste tegemist, siis arusaadav, miks kongress on muutunud tõredaks,» tõdes Weaver.

Tema sõnul valmistub USA kehtestama Euroopa Liidu suhtes uusi kaubandussanktsioone, kui EL ei tühista 13. maiks USA hormoonpreparaatide abil toodetud lihale kehtestatud impordikeeldu. 13. mai on lõpptähtaeg, mille WTO on andnud ELile praegu kehtiva süsteemi muutmiseks.

EL põhjendab impordikeeldu sellega, et hormoonliha on tervisele kahjulik. Kuid seda seisukohta toetavad teaduslikud uuringud ei saa 13. maiks valmis. Sellepärast on Euroopa komisjon soovitanud alternatiivseid lahedusi. Ühe ettepaneku kohaselt on EL nõus maksma USA ja Kanada lihaeksportööridele kahjutasu. Teise ettepaneku järgi on EL valmis liha impordikeeldu tühistama, kuid sel juhul nõuab, et hormoonliha oleks vastava selge märgistusega.

«Me ootame püsilahendust 13. maiks ja valitsus on teatanud, et ta on nõus ELiga diskuteerima kohustusliku märgistuse üle,» ütles USA suursaadik.

USA kaubanduspoliitika võtmesõnaks on turgude avatus, kuid suur osa Euroopa Liidu toiduaineturust on Ameerika toodetele suletud. Hormoonliha impordikeeld kehtib tegelikult juba üle kümne aasta ja see teeb USA lihatootjad üha närvilisemaks.

«Me oleme tüdinud, et EL alahindab USAs tehtud täpseid teaduslikke uuringuid ja mida on tunnustanud USA valitsusasutused. See puudutab nii hormoonliha kui ka geenitöötlusega tooteid. USA rahvas usaldab seda seisukohta, kuid EL, kes arvab tihti 15 eri moel, seab selle kahtluse alla. Meie soov on, et EL areneks ühtse keskasutusega föderaalriigiks, kellega USA-l oleks kergem arendada suhteid üle Atlandi,» arvas USA suursaadik Brüsselis Vernon Weawer.

Autor: DI

Hetkel kuum