10. märts 1999 kell 22:00

Põhjala börsifirmad minetanud miljardeid

Taanis vastab see 10 protsendile sisemajanduse kogutoodangust. Need kuus firmat on laevandus- ja naftakontsern A. P. Møller, suhkrutootja Danisco, tööstuskonglomeraadid Superfos ja FLS, õllefirma Carlsberg ja ravimifirma Novo Nordisk.

Enne seda oli neil aastaid hästi läinud ja firmajuhid ei vaevunud ümberringi toimuvaid muutusi tähelepanelikult jälgima. Küll aga tegid seda aktsionärid, kes leidsid mujalt ahvatlevamaid aktsiad osta. Alles nüüd, kui Danisco otsustas ära osta Soome Cultori, on näha, et taanlased on hakanud ärkama.

Halvasti on läinud A. P. Mølleri kahel tütarfimal D/S 1912-l ja D/S Svendborgil, mis on aastaga kaotanud oma börsiväärtusest 120 mld krooni ehk peaaegu 40%. Nende halb käekäik on põhiliselt tingitud maailmaturu madalast naftahinnast, kuna kumbki firma on seotud naftaotsingutega Põhjamerel ja Põhja-Aafrikas.

Superfos, mis müüs kogu oma ehitustegevuse Superfos Construction Europa Rootsi NCCle, on börsil odavnenud poole võrra. Novo Nordiskil on ebaõnnestunud tootearendusprojekte, mis on aktsiat alandanud. Carlsbergi juhtkond pole aga kuidagi lahendust leidnud õllemüügi vähenemisele nii Taanis kui Suurbritannias.

Norra 9 suuremat firmat on aastaga kaotanud börsiväärtusest 146,5 mld Eesti krooni ehk umbes 30%. Ainult kümnendal kohal olev Norske Skog (Norra Mets) on suutnud oma börsiväärtust 92 mln krooni suurendada.

Kõige halvemini on läinud naftasektoriga seotud tööstusettevõtetel. Transocean Offshore'i, Petroleum Geo Service'i ja Saga Petroleumi aktsia on odavnenud vastavalt 50, 40 ja 37%.

Tööstuskonglomeraat Kværner, mis viimasel ajal on jõuliselt laienenud, on kaotanud börsiväärtusest 42%. Umbes sama palju ehk 40% on odavnenud toiduainekontsern Orkla. Finantssektori kolmest noteeritud firmast on Storebrand pääsenud ainult 5% aktsiakursi langusega. Kreditkasseni ja Den norske Banki börsiväärtus kukkus samal ajal vastavalt 14 ja 32%.

Oslo börsi suurim firma Norsk Hydro, mis oma börsiväärtuselt -- 120,8 mld krooni -- on viimase aastaga odavnenud 19%.

Autor: DI

Hetkel kuum