• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koduarvuti kasutajal ei tasu 2000. aastat karta

  Arvutispetsialist Peeter Marvet nendib, et üldiselt ei tohiks 2000. aasta probleem tavalist koduarvuti kasutajat puudutada. Kui midagi peakski juhtuma, siis tekivad probleemid enne 1997. aastat toodetud arvuti omanikul.
  Vanemad arvutid loevad aastaid kahekohaliselt ehk näiteks 1999. aasta kajastub arvutis numbriga 99. 2000. aasta on aga arvutis 00 ning arvuti arvab, et saabunud on aasta 1900. Mõnedes vanemates koduarvutites võib 1900. aasta asemel esineda ka näiteks see aasta, millal arvuti toodeti.
  «1. jaanuaril 2000. aastal logid oma arvutisse sisse ja paned arvuti sisekella õigeks,» kirjeldab Marvet. «Järgmisel päeval on aga kuupäev ja kell jälle valed.» Nii jääbki vana arvuti kasutaja iga päev kella ja kuupäeva parandama seni, kui ta ei hangi endale Internetist programmi, millega saaks probleemi lahendada.
  Üks võimalikke 2000. aastaga kaasnevaid probleeme on see, et arvuti ei tunne 29. veebruari ära. Nii aastavahetuse kui ka 29. veebruari vead on korrigeeritavad kella sättides.
  «Probleem on hull siis, kui sa pead vastutama hulga arvutite, sh serverite eest,» räägib Marvet. «On vaja tõestatult töötavat metoodikat majasiseselt või eritellimusel kirjutatud programmide kontrollimiseks.»
  Eestis hakati tõsisemalt aasta 2000 vea vastu huvi tundma selle aasta alguses, kui tarkvara edetabelisse jõudis viiruseotsijate tootja Symanteci tarkvara Norton 2000.
  Norton 2000 ülesandeks on millenniumi vea otsimine arvuti andmebaasidest ja programmidest, mis teevad tehteid kuupäevadega. Norton 2000 uurib, mis probleemid võivad tekkida arvutis, andmebaasides, tark- ja riistvaras, ning annab nõu nende kõrvaldamiseks. Vanematel arvutitel soovitab Norton vigased komponendid välja vahetada.
  Koduarvutite kasutajal, eriti uuema arvuti õnnelikul omanikul ei ole mõtet kulutada 1600 krooni programmi kasutamise litsentsi ning laserplaadi peale selleks, et saada teada, et arvutiga ei juhtu uue millenniumi tulekul suurt midagi. Pealegi ei saa Norton 2000 loojad anda sajaprotsendilist garantiid, et aasta 2000 saabudes arvutites midagi ei juhtu. See tarkvara sobib pigem väiksematele firmadele, kellel ei ole oma arvutispetsialisti.
  Tartu ülikooli füüsikatudeng ja arvutihuviline Janno räägib, et tema sai Norton 2000 Internetist ning katsetas seda oma koduarvutis. Programm näitas nende andmefailide nimed, milles olid kahekohalised aastaarvud.
  «Kodukasutajana pole ma nii rikas, et seda tarkvara endale soetada,» sõnab Janno. «Selle raha eest, mis ta poes maksab, võiks parem 64 MB RAM-mälu osta.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rimi turundusjuht: kolm suurimat muret on praegu meie inimesed, inimesed ja veel kord inimesed
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Tesla aktsia on mulle toonud mõne kuuga 70% kasumit Tulemused ületasid jällegi analüütikute ootuseid
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Mitmesse ametisse otsitakse töötajaid riigikogust parema palgaga
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.
Investor: kui keegi teaks eduka idufirma valemit, siis kõik kasutaks seda
Kui eduka idufirma valem oleks olemas, siis kõik lihtsalt investeerikski sellistesse inimestesse ja ettevõtetesse, rääkis Äripäeva Raadio saates "Riskiraha" Spring Capitali juht Henri Treude. "Iga situatsioon on erinev ja igas situatsioonis toimib erinevat tüüpi asutaja. Tagantjärgi võime öelda, et see inimene on väga kihvt ja me juba algusest peale teadsime, et sealt tuleb midagi ägedat. Tegelikult ei tea."
Kui eduka idufirma valem oleks olemas, siis kõik lihtsalt investeerikski sellistesse inimestesse ja ettevõtetesse, rääkis Äripäeva Raadio saates "Riskiraha" Spring Capitali juht Henri Treude. "Iga situatsioon on erinev ja igas situatsioonis toimib erinevat tüüpi asutaja. Tagantjärgi võime öelda, et see inimene on väga kihvt ja me juba algusest peale teadsime, et sealt tuleb midagi ägedat. Tegelikult ei tea."