Toomas Truuverk • 20. juuni 1999 kell 22:00

Soe suvi soosib toiduainetööstust

Pärast kümnepunktilist kukkumist viimastel päevadel võttis aktsiaturg Tallinnas eile hommikul suuna ülespoole. Hommikune tõus saavutas oma kõrgpunkti veidi pärast keskpäeva, kui ÄP indeks käis 327,8 punktil (+1,1%). Õhtupoolses kauplemises asusid nõrganärvilisemad investorid aga taas müügipoolele ja indeks lõpetas päeva kõigest 0,04% plussis.

Jätkuvalt domineerib börsil Hansapanga aktsia, mille eilne 14,5 mln kroonine käive andis 75% börsisüsteemi päevakäibest ja 81 tehingut 44% tehingute kogumahust.

Iseenesest on positiivne, et Eestimaal valitsevad kuumad ilmad pole börsilt investoreid peletanud ja börsisüsteemi käive on viimastel päevadel püsinud päris korralik. Samas on tunda, et turule jäänud investoritel pole endiselt selget nägemust aktsiahindade edasisest liikumisest ja turgu määravad hetkel suuremad tehingukorraldused.

Otsides võimalikke arenguid ettevõtete fundamentaalnäitajates, peaks kuum suvi positiivselt mõjuma karastavaid toiduaineid tootvatele toiduainetööstustele, nagu Saku õlletehas ja Tallinna Külmhoone. Miks mitte ei võiks kuum suvi hästi mõjuda ka maiustuste tootjale Kalevile, Kaubamajale või Reval Hotelligrupile.

Karastavate toiduainete ja jookide edukusest praegusel aastaajal räägib kasvõi tänase Äripäeva uudiskülgedel ilmunud lugu, kus kaupmehed väidavad, et õlletootjad ei suuda kuidagi januste eestimaalaste õllejanu rahuldada. Õlletootjatele, börsiga seotult siis eeskätt Saku õlletehasele, tähendab see aga käibe kasvu, sealt edasi kasumi kasvu ja ka aktsia hinna tõusu. Juttu on olnud ka jäätise ja Tallinna Külmhoone edust, mida ilmestab ka eilne aktsia hinna 13,3protsendine tõus.

Hetkel kuum