Kristel Raesaar • 4. juuli 1999 kell 22:00

Optsiooniturg viis korda suurem kui aasta alguses

Viimaste aastate passiivseimal perioodil mullu detsembris langes optsioonilepingute kogumaht 7,4 mln kroonile.

Juunis kasvas eelmise aasta lõpu madalseisust välja tulnud optsiooniturg maiga võrreldes ligi kolmandiku võrra. 94% kõigist sõlmitud lepingutest moodustavad ostuoptsioonid.

«Elavnemist on kindlalt näha,» ütles Hansapanga tuletisinstrumentide osakonna direktor Tõnno Vähk, kelle kinnitusel on optsioonituru kasv tingitud eelkõige börsikäibe mõningasest suurenemisest. Riskantsete tuletisväärtpaberitega mängivad tema sõnul kohalikud investorid, kes usuvad välismaalastest rohkem Eesti makromajanduse paranemisse.

Teise elavnemise põhjusena nimetasid spetsialistid suhteliselt madalale langenud optsioonide hindu, mis võivad anda head kasumit.

Juunis lõppenud optsioonidelt teenis Vähi sõnul kasumit enam kui pool Hansapangas lepingu sõlminud mänguritest. Peamiselt lõppesid kasumiga aasta alguses tehtud pikaajalised ostuoptsioonid ja vahetult enne langust sõlmitud lühiajalised müügioptsioonid.

Kõige enam kasvas juunis investorite huvi Norma aktsiate vastu, millele tehtud optsioonide maht suurenes ligi kolm korda 9,8 mln kroonini. Normale sõlmitud lepingud andsid kogu optsioonituru mahust kuu lõpus 28%.

Tallinna Panga diiler Jaak Raivo põhjendas Norma populaarsust ettevõtte aktsia suhtelise odavusega võrreldes teiste börsiettevõtete aktsiatega.

Enamiku analüütikute arvates peaks Norma aktsia hind fundamentaalsete näitajate järgi olema 30 krooni tasemel, ütles Raivo. «Inimestel on kindel usk, et kui börs vähegi elavneb, siis ta ka sinna tõuseb.»

Reedel sulgus Norma aktsia Tallinna börsil 24,30 kroonil.

Optsioonituru edasine aktiivsus sõltub spetsialistide sõnul eelkõige aktsiaturust.

«Arvata võib, et börs läheb järjest aktiivsemaks,» ennustas Raivo. Tänu sellele võib optsioonituru maht tema hinnangul kasvada kuni 50 mln kroonini.

Raivo lausus samas, et kui spekulatiivsete positsioonide maht liiga suureks kasvab, võib hinnatõusu oodanud investorite ostuoptsioonide realiseerimine kaasa tuua hoopis languse aktsiaturul. «Ostuoptsioonide suur ülekaal ei ennusta pikemas perspektiivis midagi head.»

Tõnno Vähi sõnul lõppeb juulis palju Hansapanga ja Norma aktsiatele tehtud lühiajalisi ostuoptsioone. Seetõttu võib lepingute maht sel kuul veidi kahaneda.

Kauplemise kõrgperioodil 1997. aasta lõpus lähenes Eesti optsioonituru maht poolele miljardile kroonile.

Hetkel kuum