12. august 1999 kell 22:00

ING Barings soovitab Ida-Euroopal eurostuda

Ühepoolne üleminek ühisrahale on võimalik Euroopa Liiduga ühinemata, kuigi see võib viia vastuoludeni Euroopa keskpangaga, märgib analüütik Charles Robertson Wall Street Journali uute turgude ülevaates.

Idee on intrigeeriv, eriti kui arvestada Ladina-Ameerika dollarile ülemineku plaane.

Üleminek eurole arendaks valuutakomitee kontseptsiooni sammu võrra kaugemale. Sel juhul vahetaks riik kogu baasraha euroraha vastu, konverteerides selleks valuutareservi. Enamikul Ida-Euroopa riikidel, sealhulgas Eestil ja Leedul, on selleks piisavalt reserve, märkis analüütik.

See protsess ei ole otseselt teostatav kuni euro füüsilise kasutuselevõtuni 2002. aasta alguses. Üleminekuperioodil võiks rahaühikuks olla eurodeks konverteeritav raha, näiteks Saksa mark, märkis ta.

Eurostumine elimineeriks automaatselt kogu devalveerimisriski. Sellega kaasneks ka muidu euroliidust kõrgemate intressimäärade ühtlustumine bloki tasemega.

Euroopa Liidu kommertspangad võiksid täita sama funktsiooni eurostunud majandustes, eriti arvestades seda, et paljudel ELi pankadel on regioonis oma pangad. Ka võib Euroopa keskpank seisukohta muuta, eriti pärast võimalikku üleminekut dollarile Lõuna-Ameerikas.

Autor: BNS

Hetkel kuum