Tõnis Oja • 17. august 1999 kell 22:00

Inflatsioon USAs endiselt mõõdukas

Euro kurss langes eile jeeni suhtes kõigi aegade madalaimale tasemele 120,26 jeenini. Nn sünteetiline euro oli jeeni suhtes nii nõrk viimati 1995. aasta juulis. Ka dollari suhtes ei käinud ühisraha käsi paremini. Kui veel keskpäeval liikus euro kurss turvaliselt ülalpool 1,05 dollari taset, siis pärast Ameerika Ühendriikide tarbijahinnaindeksi avaldamist oli kukkumine kiire.

Nimelt kerkisid jaehinnad juulis 0,3 protsenti (mais ja juunis jäid samale tasemele) ning turud järeldasid, et Föderaalreserv tõstab lühiajaliste laenude intressimäära 0,25 protsendipunkti võrra ning vaid ühe korra. Uudis mõjus positiivselt nii Ühendriikide võlakirja- kui ka aktsiaturule. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis esimese veerandtunniga peaaegu pool protsenti. Dollari kurss tõusis 1,049 EUR/USDni. Analüütikute sõnul võib lähipäevil oodata Ühendriikide valuuta tugevnemist ühe-kahe protsendi võrra. Väga tugeva ralli hoiab ära intresside tõusust tingitud ettevõtete tulude kahanemine. Nõudlus dollarite järele on tingitud aga intressitootvate instrumentide (võlakirjad, hoiused) suuremast tulususest. Jeeni suhtes nõrgenes pärastlõunal euro veelgi -- 119,91 jeenini.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,8969 krooni.

Hetkel kuum