Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Statistika -- Mõisa reformi II etapp

  Nõukogude-aegses koolis arvutatud usinasti keskmist hinnet. Üks juhtum olnud niisugune (aga võib-olla oli see ka humoristide väljamõeldis).
  Enesevalitsuse kaotanud õpetaja: «Istu, üks!» Siis on sunnitud end talitsema: «Ei, kaks! Üks viib keskmise alla.»
  See lugu meenutab siseminister Jüri Mõisa kavatsust statistika abil kuritegevust vähendada. Läti olevatki Euroopa silmis paremas valguses kui Eesti, sest sealne uus kriminaalõigusseadus toimib ühe kuritegevust vähendava faktorina.
  Tõepoolest, kui ainult numbreid uskuda, siis vähendab kuritegevust kõige efektiivsemalt uutmoodi statistika. Kui ikka kõiki moosivargusi keldrist kirja ei pane, on kuritegevus selgelt väiksem.
  Eks Jüri Mõisal ole omamoodi õigus kah. Väiksemaid kuritegusid, nagu jalgratta vargus, ei jõuta uurida ega lahendada niikuinii, võib-olla pole siis tõepoolest neid mõtet arvele võtta. Kuigi hiljuti just üks jalgrattavargus avastati, harukordset sündmust näitas isegi televisioon.
  Jüri Mõisa ettepanek statistikat muuta on tegelikult üsna kooskõlaline tema varasema tegevusega: kui ühest otsast politseinike arvu vähendada, siis suudavad järelejäänud veelgi vähem, mistõttu on vaja teisest otsast nende töökoormat veidigi kergendada. Kui mitte muus, siis vähemalt statistiliselt, arvudes.
  Millegipärast ma siiski ei usu, et meie inimesed on iseäranis usinad kuritegudest raporteerima, erinevalt Euroliidu kodanikest. Põhjanaabreid vedavate laevade turvateenistused on sunnitud massiliselt fikseerima näiteks viinapudeliga kilekottide kadumaminekuid. Eesti kodanik lööb niisugusel juhtumil vast kergemini käega, ehkki hoiab oma vara ehk hoolsaminigi. Ent päris kindlasti võib iga Eesti kodanik tuua näite enda või oma lähedaste elust, kuidas me juba oleme aidanud statistikat parandada: pole registreerinud väiksemat kuritegu, nagu sisselöödud autoaken ja varastatud autoraadio esipaneel, nöörilt pihtapandud teksased, postkastist näpatud ajaleht. Kuid kas need ongi nii väiksed õigusrikkumised? Kõik on suhteline.
  Statistika suhtelisuses veenis mind kõige paremini üks Eurostati ümarlaud, mis konkreetsel juhul toimus Riias. Euroopa Liidu juhtivad statistikud rääkisid statistikast nii abstraktses kui ka konkreetses vormis, eesmärgiks standardiseerida sellealane tegevus liiduga ühinevates riikides.
  Mulle jäi kuluaarivestlustest kõlama, et ei ole võimalik taga ajada absoluutset statistikat, võimalikud on ainult ühe ja sama asja erinevad projektsioonid. Kõik sõltub valimist, meetodist, objektist, töötlemisest jne. (Küllap on Jüri Mõiski nendest seisukohtadest ?nitti võtnud.)
  Mulle kui ajakirjanduse esindajale suhtelisuse rõhutamine eriti ei istunud -- lugejal-kuulajal-vaatajal võib tekkida küsimus, kas üldse uskuda meedias avaldatavaid numbreid või mitte. Kuigi teoreetiliselt oli statistikute jutt õige. Ei tahaks ainult statistika niisugust sättimist, et inimeste õiglustunne saaks selgelt riivatud, et mitte öelda traumeeritud.
  14. oktoobri Päevaleht avaldas teadusliku artikli, mis veidi naeruvääristab statistikat. Mõte oli umbes järgmine:
  Kuna temperatuur pidevalt tõuseb, siis on kevaditi kõige soojemad nädalalõpud. Ja sügiseti, vastupidi, on kõige soojemad just nädala algused. Kui seda tüüpi vaatlused läbi viia, saaksime trendikate uurimisobjektide puhul alati ühe ja sama vastuse -- kas pühapäeva või esmaspäeva. See on nii-öelda üks statistika võõrlahenditest või pseudostatistika. Kui kuritegevus hakkaks järjekindlalt vähenema, selguks, et nädalalõpud on turvalisemad kui -algused. Statistika krutskitest peaksime olema teadlikud.
  Autor: Mati Feldmann
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturg lõpetas jaanuari kasumiga
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.