ÄP fototoimetus • 19. oktoober 1999 kell 22:00

Ukraina loob Rootsi abiga kinnisvararegistrit

Seni on 52 miljoni elanikuga riigis vaid üks maaomanik. Kinnisvararegistri loomine tähendab vähemalt 20 miljoni kinnistu registreerimist. Samal ajal jahvatab Ukraina bürokraatiamasin läbi kinnisvaraseaduste paketti, mis loodetakse jõusse saada enne 2000. aasta suve.

Kinnisvararegistri puudumine on Ukrainas peamisi takistusi kapitali hankimisel. Registreerimata vara ei saa pantida, tavalise pangalaenu intress võib ulatuda 50--60 protsendile ning kinnisvaraga sooritatavate tehingute puhul on pettuserisk kõrge.

Rootsi Lantmäteriet on oma välisharu Swedesurvey kaudu Ukraina ametivõimudega käivitanud ühisprojekti Ukraina kinnisvararegistri loomiseks. Projekti finantseerib Rootsi välisabi organisatsioon Sida. Töö alanud juba kolmes pilootpiirkonnas -- kaks on Lääne-Ukraina tööstuspiirkonnad ja üks vana Rootsi asustusega linn Rumeenia piiri ääres, kus sadakond elanikku veel rootsi keelt kõneleb.

Aerofotode tegemine algab sügisel ning esimene tänapäevane kaart peaks valmima tuleva aasta jaanuaris.

Rootsi ettevõtjad on huvitatud, et töö läheks võimalikult kiiresti. «Õigussüsteem, pangandus, transport, telekommunikatsiooni- ja elektrivõrgud -- kõik on ümbertegemise faasis. Kindlate tugipunktide puudumine teeb väiksematele firmadele Ukraina turule tuleku keeruliseks,» ütles Volvo veoautode haru Kiievi kontori juht Erik Eberhardson.

Autor: ÄP

Hetkel kuum