Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Eesti Pank peaks keelama Hansa- ja Ühispanga ühinemise?

  Hansa- ja Ühispanga ühinemist ei tohiks kuidagi lubada. See ei ole kasulik nende pankade klientidele ja pikas perspektiivis ei ole see kasulik ka moodustuvale superpangale. Tegelikult on ju nii, et mingi väike arv ettevõtteid suudab ennast finantseerida ka pankadest sõltumata, aga suurem osa Eesti ettevõtete ja praktiliselt kõikide eraisikute ainus laenusaamise allikas on pangad. Kui meil oleks üks monopoolsetes tingimustes pank, siis klientide olukord muutuks kehvemaks.
  Konkurentsiseaduse mõte on selles, et vältida monopoli. Kahe panga ühinemise korral on põhiküsimus, kas Eestis tekib monopol või mitte. Kui küsimus laheneb selles vaimus, et tekib monopol, siis tuleb Ühis- ja Hansapanga ühinemise vastu olla.
  Kogu maailmas toimub praegu suurpankade ühinemine ja muidugi võib väita, et monopolidest rääkides ei peaks lähtuma konkreetse riigi piiridest. Mina olen küll arvamisel, et meil peaks siseriiklikult ka pankade vahel mingi konkurents olema. Pangandusteenused ei ole teistsugused kui muud teenused. Me võiksime rääkida samuti, et meie piimatööstus konkureerib Euroopas ja teeme Eestisse monopoli, et Euroopa turul paremini läbi lüüa.
  Konkurentsi seisukohalt on muidugi halb, kui kaks suurt tegijat kokku lähevad. See on Eesti jaoks valus küsimus, sest meil on väga väike turg. Üheltpoolt on hea, kui on konkurents, kuid kui vägisi vältida ühinemisi ja hoida väikseid konkurente, siis on suur oht, et nad ei pea maailmamastaabis konkurentsile vastu.
  Eesti Pangal on see võimalus olemas ja ta ei tohiks lubada kahe suurpanga ühinemist. Eeskätt jaeklientide ehk eraisikute ja väikefirmade seisukohast oleks selline otsus õige. Mida kontsentreeritum Eesti pangandusturg on, seda raskemaks muutub olukord jaeklientidele. Suurfirmadel on võimalik pöörduda välisallikate poole.
  Teisalt on aga Eesti turg niivõrd väike, et kui siin saab domineerima üks sisuliselt välispank, siis vaevalt, et ta hakkab oma monopoolseid õigusi sellel pisikesel turul kehtestama. Pank vaatab ennast ikkagi tervikuna. Sellepärast ma ei näe Hansa- ja Ühispanga ühinemises suurt ohtu, kui see peaks ka kunagi teostuma.
  Ühinemisprotsessid käivad praegu ülemaailma väga ägedalt ja need ei toimu ainult panganduses. Kui me vaatame, mis toimub Euroopa Liidus ja USAs, siis selles ei näe ma küll mingisugust perspektiivi, et kuskil perifeerias tegutsevad pisipangad edasi.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
EfTENi uusima fondi saab turult kätte alla puhasväärtuse
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Lihatööse suurtehingu kell kukkus, konkurentsiamet võttis lisaaega
Konkurentsiamet võtab endale veel neli kuud, et täpsemalt üle vaadata tehingu tingimused, millega piima- ja lihatööstuskontsern Maag Grupp ostab HKScani Balti ärid.
Konkurentsiamet võtab endale veel neli kuud, et täpsemalt üle vaadata tehingu tingimused, millega piima- ja lihatööstuskontsern Maag Grupp ostab HKScani Balti ärid.

Olulisemad uudised

Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.