• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Eesti Pank peaks keelama Hansa- ja Ühispanga ühinemise?

  Hansa- ja Ühispanga ühinemist ei tohiks kuidagi lubada. See ei ole kasulik nende pankade klientidele ja pikas perspektiivis ei ole see kasulik ka moodustuvale superpangale. Tegelikult on ju nii, et mingi väike arv ettevõtteid suudab ennast finantseerida ka pankadest sõltumata, aga suurem osa Eesti ettevõtete ja praktiliselt kõikide eraisikute ainus laenusaamise allikas on pangad. Kui meil oleks üks monopoolsetes tingimustes pank, siis klientide olukord muutuks kehvemaks.
  Konkurentsiseaduse mõte on selles, et vältida monopoli. Kahe panga ühinemise korral on põhiküsimus, kas Eestis tekib monopol või mitte. Kui küsimus laheneb selles vaimus, et tekib monopol, siis tuleb Ühis- ja Hansapanga ühinemise vastu olla.
  Kogu maailmas toimub praegu suurpankade ühinemine ja muidugi võib väita, et monopolidest rääkides ei peaks lähtuma konkreetse riigi piiridest. Mina olen küll arvamisel, et meil peaks siseriiklikult ka pankade vahel mingi konkurents olema. Pangandusteenused ei ole teistsugused kui muud teenused. Me võiksime rääkida samuti, et meie piimatööstus konkureerib Euroopas ja teeme Eestisse monopoli, et Euroopa turul paremini läbi lüüa.
  Konkurentsi seisukohalt on muidugi halb, kui kaks suurt tegijat kokku lähevad. See on Eesti jaoks valus küsimus, sest meil on väga väike turg. Üheltpoolt on hea, kui on konkurents, kuid kui vägisi vältida ühinemisi ja hoida väikseid konkurente, siis on suur oht, et nad ei pea maailmamastaabis konkurentsile vastu.
  Eesti Pangal on see võimalus olemas ja ta ei tohiks lubada kahe suurpanga ühinemist. Eeskätt jaeklientide ehk eraisikute ja väikefirmade seisukohast oleks selline otsus õige. Mida kontsentreeritum Eesti pangandusturg on, seda raskemaks muutub olukord jaeklientidele. Suurfirmadel on võimalik pöörduda välisallikate poole.
  Teisalt on aga Eesti turg niivõrd väike, et kui siin saab domineerima üks sisuliselt välispank, siis vaevalt, et ta hakkab oma monopoolseid õigusi sellel pisikesel turul kehtestama. Pank vaatab ennast ikkagi tervikuna. Sellepärast ma ei näe Hansa- ja Ühispanga ühinemises suurt ohtu, kui see peaks ka kunagi teostuma.
  Ühinemisprotsessid käivad praegu ülemaailma väga ägedalt ja need ei toimu ainult panganduses. Kui me vaatame, mis toimub Euroopa Liidus ja USAs, siis selles ei näe ma küll mingisugust perspektiivi, et kuskil perifeerias tegutsevad pisipangad edasi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.