ÄP fototoimetus • 21. november 1999 kell 22:00

Tuld maksueelistele

Euroopa Liidu riigid on sõlminud härrasmehekokkuleppele, mille kohaselt nad on lubanud kaasa aidata «halbadest» maksurezhiimidest vabanemisele ja firmade konkurentsitingimuste võrdsustamisele.

EL leiab, et üheks vaba konkurentsi takistavaks teguriks on riikides loodud kõikvõimalikud maksusoodustused, mille eesmärk on meelitada riiki investeeringuid ja välisfirmasid. 15 ELi liikmesriigi rahandusministeeriumide kantsleritest ja ekspertidest koosnev nn koodirühm on kulutanud kaks aastat, et uurida riikides esinevaid igasuguseid maksutrikke. Kokku on nad välja selgitanud 250 eri maksurezhiimi, mis on vastuolus firmade maksustamise hea tavaga. Pärast nende hoolikat uurimist on sõelale jäänud 61, mis kantaksegi nüüd musta nimekirja.

Kõige rohkem on välisfirmadele maksusoodustusi teinud Holland (9), mis edestab isegi maksuparadiise Luksemburgi (5), Iirimaad (5), Mani saart ja Guernseyd. Järgnevad Prantsusmaa (4), Belgia (4) ja Hispaania (3).

Nii Holland kui ka Suurbritannia on lubanud, et nad avaldavad survet oma ülemeremaadele Antillidele, Kanalisaartele ja Gibraltarile, et need kaotaksid maksueelised.

Põhjamaadest ei ole ainsana ühtki etteheidet tehtud Rootsile. Taanile pannakse pahaks aasta algul kehtestatud valdusfirmade nullmaksu, mille tulemusena on riigis tänavu registreeritud 2600 välismaist valdusfirmat. Soome puhul on probleemiks Ahvenamaa, kus nn captive-seadus võimaldab rikastel suurfirmadel asutada kindlustusfirmat, mis kindlustab soodsalt emakontserni kuuluvate firmade riske.

29. novembril otsustavad ELi rahandus- ja majandusministrid, mida teha ebaausat maksukonkurentsi harrastavate riikidega. Otsus ei ole riikidele juriidiliselt kohustuslik, kuid poliitiliselt on. Seetõttu on tõenäoline, et musta nimekirja kantud riikidele antakse kuni kolm aastat aega maksueeliste kaotamiseks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum