Silva Männik • 7. märts 2000 kell 9:25

Statoil kritiseerib Eesti kütuseaktsiisi

Statoili Eesti peadirektor Epp Kiviaed kritiseeris teravalt Balti riikide kütuse jaemüügi aktsiisimakse, mis sunnib autojuhte maksma oma Põhjamaade kolleegidega võrreldes oluliselt kõrgemaid hindu, kirjutas Reuters.

'Üle nelja krooni kütuse jaemüügi liitrihinnast tuleb otse maksudest,' ütles Kiviaed intervjuus Reutersile, 'Kui võrrelda Skandinaavia maade ja Balti riikide, eriti Eesti, keskmisi palku, on maksude tõttu kütus eestlasele oluliselt kallim, kui rootslasele.' Maailmaturu kütusehindade taustal üle üheksa krooni tõusva kütuse liitrihinna juures, sõidavad eestlased vähem ning ostavad seejuures kütust rohkem mustalt turult, kahjustades korraga nii riiki kui Statoili, rääkis Kiviaed.

'Kasvavad kütusehinnad ei too valitsusele rohkem raha sisse ? võitjaks on hoopis must turg ning legaalne turg kannatab,' rääkis ta, 'Võite juba praegugi reisides näha, et teedel on vähem autosid.'

Baltimaades 20 protsendilist turuosa omav Statoil impordib kütuse oma enda rafineerimisvabrikust Kalundborgist Taanist. Kiviaed välistas võimaluse minna üle potentsiaalselt odavama Venemaa kütuse peale, sest sealt pakutav on ebapüsiva ja äraarvamatu kvaliteediga.

Vaatamata sellele on Kiviaia sõnul kogu turu potentsiaal Balti riikides veel ära kasutamata ning siinsel turul on veel kõvasti kasvuruumi. Ta lisas, et suurimate kasvuvõimalustega riigiks jääb Leedu.

Hetkel kuum