Ülo Toomsalu • 7. aprill 2000 kell 6:40

Vennad Voitkad istuvad eri vanglates

Ülo Voitka elab Viljandi arestimaja kongis täpselt nii hästi, kui ühel vangil elada on võimalik, stressis vaevlevat Aivar Voitkat hoitakse Tallinna keskvangla haigla üksikkongis, kirjutab Õhtuleht.

29. veebruaril Viljandimaal Viiratsi lähedal talumajas tabatud 14 aastat politsei poolt tagaotsitavad olnud vennad Ülo ja Aivar Voitka lahutati teineteisest 9. märtsil. Seaduse järgi ei tohi neid eeluurimise ajal koos hoida, kuna nad on kuriteokaaslased.

Aivar Voitka toodi Viljandi arestimajast Tallinna keskvanglasse, põhjendades seda psühhiaatrilise ekspertiisiga. Ruumipuuduses vaevleva keskvangla haiglas leiti Aivarile 10ruutmeetrine üksikkong, kus tema kasutada on reformvoodi, kraanikauss ja mingi tualettpotisarnane moodustis. Kaasvangidega kohtub ta ainult päevasel jalutuskäigul. Noorem vend Ülo jäeti Viljandi arestimajja.

'Nüüd saab Ülo ka kingitud televiisorit vaadata. Kuna kongis pistikupesasid polnud, ostsin talle paar päeva tagasi 400 krooni eest autoaku. See on nüüd kongi ukse taga ja juhe läheb läbi ukse kongi,' räägib Ülo Voitka advokaat Toomas Alp. Oma päevi sisustab Ülo lisaks telekavaatamisele kirju kirjutades ja Conan DoyleŽi paksu rüütliromaani lugedes.

'Talle on tekkinud viis-kuus tüdrukut, kellega kirjavahetust peab. Ka igasugused sektid on Ülo sihikule võtnud. Eriti aktiivsed on Jehoova tunnistajad, tahavad teda oma rüppe,' seletab Alp.

Venna Aivari järele pole Ülo silmatorkavat igatsust välja näidanud. 'Vähemalt kirjavahetust nad ei pea, kuigi see on lubatud,' imestab advokaat. 'Nüüd tuuakse Ülo ju ka Tallinna. Talle tehakse samuti statsionaarne psühholoogia- ja psühhiaatriaekspertiis. Lisaks tahetakse neid uurida ka koos,' teab Aivar Voitka advokaat Mart Sikut.

Paar päeva tagasi sai Ülo Voitka endale Eesti Vabariigi kodaniku sinisekaanelise passi ja eile hommikul avati talle Hansapangas isiklik arve. Elu esimese pangakaardi ja PIN-koodi saab Ülo kätte mõne päeva pärast. 'Arvenumbri võib küll rahvale teada anda. Ülot saab siis otse aidata,' arvab advokaat Alp. Ülo Voitka pangaarve Hansapangas on 2210144785 20. Ka Aivar Voitka on passitaotluse sisse andnud.

Hetkel kuum