Ülo Toomsalu • 24. aprill 2000 kell 6:08

Ametnike internetikasutamise kord muutub karmimaks

Kui praegu võib iga ametnik riigile kuuluvasse internetiserverisse kas või oma isikliku kodulehe teha, siis tõenäoliselt tänavu hilissuvel on kavas infotehnoloogiliste ressursside kasutamist riigiametites karmistada, kirjutab Postimees.

Riigi infosüsteemide töö koordineerimise, riigi infotehnoloogiliste (IT) lahendite väljatöötamise, infotehnoloogiliste arengukavade koostamise ning rakendamise üleviimine riigikantselei alt teede- ja sideministeeriumi valitsemisalasse tõotab seada märksa selgemad raamid ka seni suhteliselt piiritlemata IT-ressursside kasutamisele riigiametites.

Praegu reguleerib riigiasutuste andmesideressursside kasutamist PeaTee nime kandva riigi magistraalvõrgu kaks aastat tagasi paika pandud reeglistik, mis samas ei keela näiteks mõnes riigiametis või ministeeriumis töötavat ametnikku maksumaksja rahaga riigile soetatud internetiserverit oma isiklikes huvides ära kasutamast, näiteks isikliku kodulehekülje koostamiseks.

Riigi infosüsteeme korraldava ja arendava Eesti Informaatikakeskuse juures asuva PeaTeed haldava andmesideosakonna juhataja Riina Einberg möönis, et praegu on iga riigiasutuse enda otsustada, kas töötajad võivad asutusele kuuluva serveri kõvakettaruumi kasutada oma isiklikel eesmärkidel või mitte, ning kas selline tegevus on riigiasutusele vajalik või ei.

Näiteks kultuuriministeerium on lubanud ühel oma IT-töötajal ehitada ministeeriumile kuuluvasse arvutisse mänguserveri, rahvusarhiivi Toompeal töötav IT-spetsialist aga tohtis ehitada arhiivi käsutuses olevasse serverisse muusikateemalise kodulehekülje, mille nimeaadressi on registreerinud keegi sloveenlane.

Einberg nentis, et tema oma osakonna töötajatele sellist asja ei lubaks, kuid samas ei tuvasta ta rahvusarhiivi serveris asuva kodulehe vastuollu minemist PeaTee reeglistikuga, sest seal ei müüda edasi mingit teenust ega levitata illegaalseid materjale. 'Otseselt pole tõesti sisulisemat kontrolli nende asjade üle - seda on ka suhteliselt raske kehtestada, sest internet on asi, mis väga kiiresti muutub,' lausus Einberg. 'Kui aga suudetakse kokku leppida, et see on ainult töö jaoks, siis on juba tunduvalt kergem midagi ette võtta.'

Hetkel kuum