Inno Tähismaa • 20. september 2000 kell 11:49

Maakler: Tallinna börsile pole häid päevi oodata

Börsil täna toimunud langus on normaalne protsess, kuna Ühispanga ja Unibanka aktsiatest välja voolanud raha lihtsalt hoidis Hansapanga aktsia hinda vahepeal ebanormaalselt kõrgel, kommenteeris börsil toimuvat Kristel Kivinurm investeerimisfirmast Trigon Securities.

Maakler Kivinurme sõnul peaks Hansapank järgmisel nädalal taas langema 128 krooni tasemele.

Kivinurme sõnul iseloomustab praegu Kesk- ja Ida-Euroopat trend, et raha voolab aktsiatest välja. Nii näiteks kukkus eile Ungari telekomiettevõte MATAV eile 6%. Raha läheb Ida-Euroopast välja, kuna rahvusvahelised fondid vähendavad siirderiikide (emerging markets) aktsiate osakaalu.

Raha koomaletõmbumist mõjutab omakorda nafta hinna kõrge tase, sest see hoogustab inflatsiooni, sunnib tõstma intresse ja pärsib sellega suurte tööstusriikide majanduskasvu.

'Ka Nasdaq on praegu väga heitlik. Kõik suuremad börsikrahhid on alguse saanud naftahinna tõusust,' tuletas Kivinurm meelde näiteid ajaloost.

Kivinurme sõnul on peagi langemas ka Eesti Telekom, sest 25%st vabalt kaubeldavast Telekomi aktsiast on 23% kaubeldavad GDRidena Londonis ja nende hind on noteeritud dollaris. Kuna analüütikud ennustavad dollari peatset odavnemist euro suhtes, siis on tõenäoline, et Telekomi aktsia muutub Tallinnas odavamaks. Aasta lõpuks võib Telekom kursimuutuse tõttu kukkuda 5-6%.

Hetkel kuum