Ülo Toomsalu • 2. oktoober 2000 kell 6:07

Rahanappus pärsib vähihaigete ravimist

Tallinna haiglate rahapuudus hakkab juba mõjutama eluohtlike haiguste ravimist, sest edasi tuleb lükata ka vähkkasvaja kahtlusega patsientide ravi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinna 26 raviasutust taotlesid septembris linna haigekassalt lisaraha 80,1 miljonit krooni, kuid haigekassa suutis rahuldada vaid viie raviasutuse taotlused. Eesti Onkoloogiakeskus sai taotletud 2,1 miljonist kroonist ühe miljoni, mis tähendab keskuse jaoks nagu teistelegi haiglatele osa operatsioonide ja raviprotseduuride edasilükkamist.

Onkoloogiakeskuse peaarst Indrek Oro ütles, et plaanilist ravi saab edasi lükata, kuid samas tähendab vähiravi edasilükkamine kahe kuu võrra haiguse edasi arenemist. 'Ehk saab keskhaigekassast lisaressursse,' lootis peaarst.

Oro sõnul arutavad onkoloogiakeskuse spetsialistid enne igat operatsiooni, kas lõikus on põhjendatud. 'Kulu toovaid otsuseid oleme püüdnud välistada,' tunnistas Oro, kelle sõnul polnud aasta algul haigekassaga lepingut sõlmides võimalik ette näha patsientide arvu kasvu.

Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe nentis, et kliinikus on olukord katastroofiline. Sünnitajate arv on tõusnud ning nende peale kulub rohkem raha kui eelmisel aastal. 'Selle all kannatavad aga günekoloogilised operatsioonid,' lausus Tammemäe. 'Oleme alates teisest poolaastast kokkuhoiure?iimil ning sunnitud operatsioone lükkama järgmisse aastasse. Günekoloogiliste vähkkasvajatega aga ei tohi kaua viivitada.'

Hetkel kuum