Kadi Heinsalu • 21. detsember 2000 kell 12:00

Maksupolitsei on loodud ja alustab tööb aprillist

Intervjuu maksuameti peadirektor Aivar Sõerdiga (vaata ka WEB-TVd).

Eile võttis riigikogu vastu seadusmuudatused, millega luuakse uuest aastast maksupolitsei. Mis see maksuametile kaasa toob?

Seadus ise on äärmiselt lakooniline, täiendatakse kriminaalmenetluse koodeksid teatud paragrahve ja jälitusmenetluse seadustikku ühes sättes. Seadus jõustub 1. aprillist, meil on jäetud ettevalmistusaega ja oleme ettevalmistustega juba tegelenud. Kõigepealt tuleb välja õpetada ja paika panna uurijatest ja jälitusametnikest koosnev meeskond ja tagada vajalikud vahendid ? kontoriruumid ja arvutid.

Kas maksuametnikud hakkavad tööle nagu politseiuurijad?

Sisuliselt hakkavad need ametnikud läbi viima eeluurimistoiminguid, samuti nagu teeb seda majanduspolitsei ja teised uurimisasutused. Ehkki maksuameti uurijatele ei laiene politseiteenistuse seadus, aga töö iseloom on analoogiline.

Maksuamet on sel aastal edukalt võidelnud nn tankistidega. Kui palju kriminaalasju olete algatanud taoliste variisikute kasutamise osas?

Nende kriminaalasjade uurimise tulemuslikkus ja asjade kohtusse jõudmine ongi olnud probleem. Maksuasjade uurimine on keeruline ja võtab rohkem aega kui teiste kuritegude uurimine. Viie aasta jooksul algatatud tuhandest kriminaalasjast on kohtuni jõudnud 70 kriminaalasja. Kõige hullem on Tallinnas, kus kohtulahendeid on ükskuid. Ja esimesed suuremad asjad jõudsid alles sel aasta kohtusse.

Tankistide taga on organisaatorid, kes neid värbavad ja panevad kokku varifirmade skeemid. On ka selliseid lahendeid, kus kuritegude organisaatoritele on mõistetud karistusi.

Kuidas läheb võitlus ümbrikupalkadega ?

Ümbrikupalkade tõkestamine on jätkuvalt üks töösuundi. Tõendite hankimine pole lihtne, aga sugugi mitte võimatu. Teatud uurimistehnika ja revisjonimetoodika on paika pandud ja neid praktikas kasutatakse. Tõestatud ümbrikupalkade juhtumeid on äärmiselt vähe, aga neid on.

Kas loodav maksupolitsei hakkab ka ümbrikupalkadega võitlema?

Jah, kui maksude varjamine sisaldab kuriteo koosseisu, siis kindlasti. Ma usun, et maksupolitsei ei hakka kimbutama näiteks FIEsid, muidugi kui nad ei pane toime kuritegusid.

Maksuamet on hiljuti internetti e-maksuametisse pannud maksuvõlglaste andmebaasi nii eraisikute kui firmade maksuvõlgade kohta. Kui suure võlaga sinna võib sattuda?

Praeguse seisuga on e-maksuametil 9900 kasutajat, eeldame arvu tõusu.. Viimane rakendus tähendab seda, et need andmed, mis kuuluvad avalikustamisele, on kättesaadavad e-maksuameti kaudu, seda saavad kasutada kõik isikud, kes on e-maksuameti kasutajad. Andmebaas näitab hetkeseisu, programm näitab andmeid maksumaksja isikukontolt. Sinna pannakse alates tuhande kroonisest maksuvõlast Kui võlg on tasutud, ei tohiks andmebaas võlga näidata.

Hetkel kuum