Puusöeseadmed on minev kaup

Väinu Rozental 27. veebruar 2001, 00:00

ASi Ener juhataja Jaan Akermanni kinnitusel on huvi tohutult kasvanud pärast seda, kui Eestis eelmisel aastal kaks esimest uudsel tehnoloogial põhinevat seadet Toris ja Pärnus töösse said. ?Minuga on ühendust võtnud umbes seitsekümmend firmat või eraisikut,? täpsustas Akermann. ?Paljud neist tegelevad agaralt finantseerimisvõimaluste otsimisega.?

Eneri ja Hollandi firma GreenCoal BV võrdse osalusega loodud ühisfirma OÜ GreenCoal Estonia vahendatud seadme võimsus on 1000 tonni sütt aastas ja see maksab 3,2 miljonit krooni. Akermanni sõnul suudaks üks inimene teenindada 6?8 söetootmisseadet.

Esimese Hollandi litsentsi alusel valmistatud grillsöe tootmise seadme käivitas eelmise aasta juulis Pärnumaal Tori vallas asuv OÜ Barbetec. Barbeteci juhataja Rainer Rebase sõnul hakkab järgmine seade toodangut andma märtsi teisel poolel. ?Aasta lõpuks laseme paigaldada veel kaks seadet,? ütles Rebane. ?Loodame, et kallis seade tasub end ära umbes kolme aastaga.?

Barbetec on uue seadmega tootnud kaheksa kuuga 600 tonni grillsütt. Ligi 70 protsenti toodangust turustatakse Soomes. ?Meie tänavune toodang on Soome lepingutega kindlalt kaetud,? lisas Rebane. Eestis turustatakse Barbeteci Grillisti logo kandvat grillsütt peamiselt bensiinijaamades.

Akermanni hinnangul toodetakse Eestis praegu 4000?5000 tonni grillsütt aastas. ?Eestis võiks paari aasta pärast olla vähemalt 40 söetootmisseadet,? ütles Akermann. ?Toorainet ja ka turgu on piisavalt.?

Akermanni sõnul on grillsöe seadmeid vahendav GreenCoal Estonia võtnud enda kanda ka toodangu turustamise. Lisaks lehtpuust toodetud grillsöele on plaanis hakata tootma aktiivsütt ning kehvemast puidust valmistatud tööstuslikku puusütt.

?Käivad läbirääkimised Põhjamaade metallurgiafirmadega ning Madalmaade energeetikafirmadega, kes on huvitatud tööstuslikust puusöest,? rääkis Akermann. ?Lääne-Euroopa firmad on tundnud huvi aktiviseeritud söe vastu.? Võimalike partnerite nimesid ei soovinud Akermann enne lepingute sõlmimist avalikustada.

Norra firma Norchar, kes varustab Norra suurimat ränitootjat Fesil söega, plaanib tänavu rajada Tallinna Paljassaarele puusöetehase, mille võimsus on 10 000 tonni sütt aastas.

Puusütt toodetakse hapnikuvaeses keskkonnas. Puusöe energiasisaldus on võrreldes puiduga kolm korda suurem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing