Lihvitud betooni võib ka kunstiteosena seinale riputada

Heli Lehtsaar 28. veebruar 2001, 00:00

Betooni kasutati lisaks ehitusmaterjalile ka kunstiteosena ? teise korruse fuajees on väljas skulptor Hannes Starkopfi metallraami paigutatud värvilisest lihvitud betoonist plaadid ja skulptuurlaud.

E-Betoonelemendi kollakates ja terashallides toonides büroohoone paistab juba kaugelt silma. Kulmu kergitama paneb fakt, et värvirõõmus fassaad on saavutatud niivõrd halli materjaliga nagu betoon. Erksust annab betoonile pigmentidega värvitud tsemendisegu, mille sisse segatakse erineva värvi ja suurusega killustik.

Majja sisenedes üllatused jätkuvad: kaunis mitmevärviliste triipude ja muude kujunditega kaetud esimese korruse põrand on mosaiikbetoonist. Teisel korrusel on tavaline betoonvalupõrand, mis eksperimendi korras ära lihviti. E-Betoonelemendi müügi- ja turundusdirektor Liivo Leismann sõnab, et tavaliselt kaetakse selline põrand keraamiliste plaatidega.

?Meie majas ongi näha väga palju lihvitud betooni ? tahame sellega näidata, et betoonil on palju selliseid viimistlusvõimalusi, mida praegu kasutatakse vähe ,? märgib ASi E-Betoonelement müügiinsener Jüri Kaup.

Põrandad ongi E-Betoonelemendi kontorihoones peamised pilgupüüdjad. Seinad seevastu on lakooniliselt valged, uksed heledast kasepuidust. Liivo Leismann sõnab, et nende eesmärk oli ehitada ökonoomne maja. Sisekujunduse osas anti ette ranged piirid ? see peab olema askeetlik, funktsionaalne ja samas ka kena.

Leismann tutvustab: ?Kogu välise arhitektuuriga oleme püüdnud jälgida n-ö industriaalse ehitamise ideed ? fassaad on tüüpsetest elementidest. Neid on lihtne toota ja see tagab odava hinna. Samas on eesmärk ka tõestada, et tüüpsest asjast saab kena lõpptulemuse.?

Teise korruse projekteerijate ruumis tuleb kõige paremini välja hoone põhiolemus: vaid välisseinad on kandvad ning kõik vaheseinad on lahendatud kergkonstruktsioonina. Leismann selgitab, et ehitusjärgus oli siin vaid üks suur ruum ning hiljem oli aega otsustada, kuhu täpselt on vaheseinu vaja. Kui tulevikus tekib vajadus, saab neid ka ümber tõsta.

Iga kabineti ukse kõrval ulatub maast laeni paarikümne sentimeetri laiune kasepuidust raamiga klaaspind, mis laseb koridoris jalutajal näha, mis kabinettides toimub ja vastupidi.

Koridori pääseb klaaspinna kaudu ka loomulikku valgust, mis loob kogu hoones avarama mulje.

E-Betoonelemendi kontorihoone sisustamisest võttis osa peaaegu kogu kollektiiv, mina olin rohkem nõustaja rollis. Samuti oli neil väga selge ettekujutus, milline peab olema lõpptulemus ? lihtne.

Sisekujunduses tuli kindlasti arvestada ka keskkonda ? büroohoones, mis asub linnast väljas looduse keskel, ei saa üle disainimist lubadagi.

Kindlasti tahtsin rõhutada nende toodangut ja tooteid ? betooni. Monoliitbetoonist terratsopõrand ei või olla liiga üksluine, kuna siis ei pääse ta mõjule. Seetõttu sai põrand mitmevärviline ning seal esinevad kujundid, näiteks kolmnurgad ja triibud, korduvad ka seintel. Põrandal valitsevad mitmes toonis pruun ja tumeroheline.

Seinad on heledad. Taotlus oligi kasutada võimalikult vähe värve, et domineerima jääks betooni sära.

Betoonile vastukaaluks kasutasin naturaalset kaske. Kasest on uksed, siseakende raamid ja piirdeliistud ning Puustelli kontorimööbel. Puustelli kasuks otsustas tellija ja oma kogemuse põhjal tean, et tegu on vastupidava mööbliga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing