Suurest asjast tühi tüli. Eurovisioon tuleb tuleval aastal nii ehk teisiti

25. mai 2001, 00:00

Teinekord enne magamajäämist juurdlen, kas keegi suudaks Eesti avalikes suhetes vastutusele võtta demagoogia või desinformatsiooni levitajaid. Ilmselt mitte. Võidab see, kes suudab rohkem haukuda ja ära panna.

Nii ka ETV ümber käiv jama on vähemalt 98 protsendi ulatuses esitatud eestlastele kas puudulikult või lausvalede abil.

Kujutame ette olukorda, kus erasektoris on firma Dollars & Sons, mis on aasta tagasi välja vahetanud tütarfirma Profit & Co juhtkonna. Põhjus lihtne: elementaarsete juhtimisvigade tõttu viis eelmine juhtkond firma pankroti äärele. Uus juhtkond stabiliseeris aastaga olukorra. Miinuse kasv peatati. Ometi hoidsid varasemad kohustused firmat seni pankroti serval ja seepärast nõudis Dollars & Sons järelevalvenõukogu oma ? et Profit & Co teeks neile kriisi olukorrast väljatuleku kava.

Kava valmis jaanuaris ja nägi ette, et Profit & Co saab edaspidi ise hakkama, kui ta saab emafirma garantiiga laenu võtta ja iseenese tegevuse tulemusena eelmise juhtkonna vead kõrvaldada.

Dollars & Sons järelvalve nõukogu leidis, et plaan on realistlik ja emafirmale väga sobiv, kuna emafirma ei peaks mingeid lisaeelarvelisi kulutusi tegema. Nii kinnitatigi Profit & Co eelarve ja seda koos tegevuse kalenderplaaniga, kus nähti ette, et aprillis refinantseeritakse vanad võlad ühe uue odavama ja pikamaajalisema vastu. Samas pandi Profit & Co juhtkonnale südamele, et nad sellest plaanist kinni peaksid, sest vastasel juhul vastutavad nad uute miinuste eest oma naha ja varaga.

Aasta esimesed kolm kuud möödusid rahulikult. Profit & Co valmistas ette veel pikamaajalise plaani, mis nägi ette peakorteri kolimist äärelinna, tegevuse suunamist strateegilisele interneti ja telekommunikatsiooni rajale jne.

Sellest aga, mis järgnes mai alguses, ei saanud keegi aru. Dollars & Sons juhatuse liikmed teatasid, et nad ei oska lugeda ja tegelikult vist ei viitsi eriti ka tütarfirma pikemaajalise strateegiaga tegeleda. Lühidalt teatati, et laenugarantiid ei anta

Maikuu hakkas venima. Profit & Co sunniti väljuma emafirma poolt heaks kiidetud rahalisest kalenderplaanist. Kusagilt hakkas taas tilkuma miinus.

Profit & Co partnerid levitasid kuulujutte, et Dollars & Sons on tegemas maailma ühe suurima korporatsiooniga Bribe, Merger & Acquisitions tehingut, mille üheks osaks Profit & Co ärakaotamine.

Ilmselt olid need kuulujutud alusetud, ent Profit & Co tulud hakkasid koheselt vähenema. Samal ajal saatsid ajakirjanikud Profit & Co juhatuse esimehele foto Munamäele eluks ajaks aheldatud endise juhtkonna pildi.

Kui õnnetu mees Dollars & Sons juhtkonna poole pöördus, irvitas sealne pressiesindaja talle vastu: ?Sorry, see, et me teid selle tegevusplaani järgi lasime töötada, see oli ainult nali. Teate, me arvame, et te peate veel veidi miinust juurde tootma. Vähemalt senikaua, kuni ükski teie partner enam teiega tegemist ei tee.?

Millist nõu annaksite teie Profit & Co juhatusele? Millise hinnangu Dollars & Sons tegevusele?

Eurovisioon tuleb aga nii ehk teisiti. Selle eelarve on Profit & Co saatusest lahus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing