Toote kujuga kell toetab imagot

Mari Sarv 13. juuni 2001, 00:00

Lihtsaim on osta stiilne disainerikell, millele võib lasta teha firma logo. Kes rohkem tahab vaeva näha, võib tellida spetsiaalselt kontori interjööri sobiva seinakella. Kunstniku või disaineri andmed saab galeriidest, kus nende tööd müügil on.

Kunstnik võib kella kujundades lisada tahvlile firma logo. Õnnelikumad on ettevõtted, mille logo saab kella alusena kasutada. Näiteks Shell või EMT võivad oma tunnusmärgile lihtsalt seierid ning soovi korral ka numbrid lisada, ning omaniku näoga ajanäitaja ongi valmis.

Eesti esimene kellatehas Axel Mohr valmistab kelli sise- ja välisseintele, kontoritesse ja ootesaalidesse. Viimaste tiksujate eripära seisneb ekstreemoludele vastupidamises: avalikku kohta pandavad, nn paraadkellad peavad vastu pidama erinevaile rünnakuile.

Kellatehase asjamehe Mati Kohlapi sõnul lastakse kell tihti disainida firma logo või toote kujutisena. ?Eesti kontorid näevad tegelikult head välja,? kiidab Kohlap Eesti ettevõtjate ilumeelt, kinnitades, et kontoreisse tellitakse originaalseid ja ilmekaid seinakelli praegu väga palju.

Kellatehasest tellitud tiksujad maksavad 400?1900 krooni. Kalleimad on avalikesse kohtadesse mõeldud ekstreemvastupidavusega seinakellad. Enamasti tellitakse Kohlapi kinnitusel just odavamaid, 400?600krooniseid kelli.

Axel Mohri kellameistrid kujundavad kontoreisse ajanäitajaid tihti oma fantaasia abil, sest suuremal osal tellijaist pole kindlat ettekujutust, missugune tema tulevane kell välja peaks nägema. Kellakujundajad arvestavad oma töös kontori kujundust ning on võimelised seinakelli tegema pea igas stiilis. Ka materjalivalik on lai: metall, kivi, klaas, puit, vineer. Kohlap ütleb, et praegu eelistatakse kellakunstis puhtaid metallpindu.

Kella võib teha peaaegu kõigest ja kasvõi ise. Poest ostetud kella seest õngitsege ettevaatlikult kellamehhanism ja seierid välja. Need võib külge monteerida millele tahes: raamatule, peeglile, puulauale, maalile, õhemale vaheseinale.

Olen erinevate ajanäitajate disainimisega tegelenud juba mitu aastat. Ampluaa on olnud väga lai ? alustades väikepartiidena valmistatavate seina- ja põrandakelladest, vahele mahuvad erinevad kinke- ja auhinnakellad, lõpetades nn paraadkelladega asutuste vestibüülides.

Kontorisse kella muretsedes peaks eelkõige arvestama sobivust ülejäänud sisseseadega. Vähem tähtis ei ole kindlasti ka numbrite arusaadavus. Ülekujundatud sihverplaadiga disainkellad sobivad koju märksa paremini. Samas ei tähenda see, et kontori ajanäitaja peaks olema igav. Mõnusaks aktsendiks sobib sajandi alguse pendliga kappkell või käokell. Tõsi, sellised töötavad eksemplarid on päris kallid.

Kella ostmisel peab kindlasti arvestama ka kontoriruumide suurust: kabinetis, kus põrandapinda rohkem kui 100 ruutmeetrit, ei piisa nn köögikella suurusest ajanäitajast. Kindlasti soovitan kella varustada korraliku alkaline patareiga ? tööiga pikeneb märgatavalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing