• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Prioriteet nr 1 pole hetkel nafta hind

  Venemaa sõltub jätkuvalt naftast saadavast tulust, kuid hetkel pole koostöö naftat eksportivate riikide kartelliga OPEC Moskvale kõige aktuaalsem. Nafta hinnast tähtsam on suhete parandamine lääneriikidega. Seda enam, et huvi on vastastikune. Uutel alustel suhted Moskvaga on esikohal ka täna Venemaa visiiti alustaval NATO peasekretäril George Robertsonil.
  Odavast naftast on eluliselt huvitatud nii Euroopa kui USA, mis mõlemad vaevlevad majanduslanguses, kusjuures USA tarbib neljandiku kogu maailma naftast. Hoidumine siingi lääne leeri võimaldab Venemaal lisada positiivset kapitali, mida kasutada kaugemate eesmärkide realiseerimiseks. Pikemas perspektiivis on rohkem võita kuulumisest WTOsse kui OPECisse. Toetust on lubanud USA, kellega Moskva suhted on tänu terrorismivastasele koostööle järsult paranenud. Ka on Venemaa huvitatud USA investeeringutest. Euroopas parandab ?vastutulek? väljavaateid restruktureerida välisvõlg kreeditorriikide Pariisi klubile, kellele Moskva aasta alguse seisuga võlgnes 44,8 miljardit dollarit. Lisaks tahab Venemaa tugevdada positsiooni Euroopa varustajana nafta ja gaasiga ning kindlustada oma uut rolli eksportijana USAsse.
  Ka Venemaa majandus on kindlamal alusel kui 1998. a, mil nafta hinna langus 13 dollarile barrelist oli otsustav tegur finantskriisi vallandamisel. Võlakoorem vastab 38 maksutuludest võrreldes tollase 61ga ning kodumaine võlg on 2 SKTst toonase 18ga asemel. Suuruselt teise naftakompanii Jukos direktori Mihhail Khodorovski sõnul võib Venemaa paar aastat taluda isegi nafta hinna langust 12 dollarile. Mõnede analüütikute hinnangul kiirendaks see ka majandusreformide kulgu.
  Siiski on nafta hinna langus Venemaa murelikuks teinud ning eile teatas riigi energeetikaminister, et lähipäevil on oodata avaldust Venemaa naftapoliitika kohta. Naftast sõltub siiski 20 riigieelarve tuludest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.