5. detsember 2001 kell 22:00

Standard vabanes võltsimissüüdistusest

Sekvoia juhi Aavo Rebase väited, mille kohaselt kuulub Ulrika diivani autoriõigus Sekvoiale, on vastuolulised, sest autorsuse tekkemoment ja teose avaldamine ei ole üheselt tõendatud, teatas Tallinna tolliinspektuuri juhataja kohusetäitja Toivo Toomingas.

Toll arestis 2. novembril 62 Standardist Soome mööblimüügifirmale Eureka Import OY saadetud diivanit Ulrika, sest Sekvoia töötajad tegid anonüümse kaebuse intellektuaalset omandit rikkuva kauba kahtluse kohta. Toll määras diivanitele ekspertiisi Sekvoias, kes ei suutnud autoriõigust Ulrikale tõestada.

Standard ja Eureka said mööbli kolmekümnepäevase arestiga kahju ligi 160 000 krooni, mis võrdub koorma maksumusega.

Standard esitab tollile 60 000 krooni suuruse kahjunõude, millest 40 000 krooni moodustavad advokaadikulud ja 20 000 krooni tasu ASi Schenker tollilao kasutamise eest, ütles ettevõtte juhatuse esimees Enn Veskimägi. ?Tolli tegevus seab löögi alla Eesti allhankijate usaldusväärsuse, kui anonüümse kaebusega, kuid ilma põhjuseta pidurdatakse kauba liikumist tellijani,? väitis ta.

Eureka kahjunõue võib küündida kuni 100 000 kroonini, sest ettevõte jäi mööblimüügi tipphooajal kaubast ilma.

Sekvoia kaalub omakorda Tallinna tolliinspektuuri kaebamist kohtusse, sest ei nõustu diivani Ulrika Standardis tootmise seaduslikuks tunnistamisega. ?Sekvoiat rahuldab tolli otsus vabastada Soome eksporditava mööbli koorem aresti alt, kuid me pole nõus, et toll eitab Sekvoia autoriõigust Ulrika diivanile,? ütles Rebane.

Sekvoia töötas mitu aastat tagasi välja diivani Ulrika ja müüs seda Eurekale, kuid Standard hakkas toodet ebaseaduslikult järgi tegema ja ise Eurekale müüma, väitis Rebane. ?Standard oleks pidanud toote valmistamisõiguse meilt ära ostma, kuid nemad võtsid diivani oma töökojas lahti ja hakkasid järgi tegema,? rääkis Rebane.

Standard nimetab põhjendamata võltsimiskahtlusega tollis arestitud diivani Ulrika ümber Stellaks, et vältida uusi takistusi toote eksportimisel, ütles Veskimägi.

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum