Kadi Heinsalu • 30. jaanuar 2002 kell 11:16

ÄP kulude kokkuhoiu seminar: Elektri ostjatel on erinevad huvid

Väike- ja suurtarbijatel on elektri tarbimisel erinevad huvid: kui väiketarbijale on olulisim elektri kättesadavus ööpäev läbi, siis suurtarbijale on olulisim energiaühiku hind, rääkis Eesti Energia Teeninduse turundusdirektor Jaanus Arukaevu tänasel Äripäeva seminaril 'Kuidas kulusid kokku hoides efektiivsem olla.'

'Ehkki olete tulnud siia seminarile õppima, kuidas kulusid kokku hoida, ma ütlen teile halva uudise: 1. aprillist elektri hind tõuseb, juhul kui seadusi ei muudeta,' lisas ta.

Ettevõtja reeglina tahab elektrit samuti ööpäev läbi ja konkreetsesse kohta, ja hinnaga, mis võimaldaks tal ikkagi kasumit teenida oma äriga.

Keskmine EE äriklient kulutab 2-5% oma kuludest elektrile, see on Arukaevu sõnul keskmine. Kuna ka siin kehtib 80:20 printsiip, siis enamus ettevõtelel on elektrikulud kusagil 1% ringis, aga suurel tsemenditehasel isegi viiendik kuludest.

'Seega on kaks huvi, aga üks seadus. Hind peab olema kompromiss,' jätkas Arukaevu. Samas hindu alandada nii paindlikult nagu näiteks Eesti Telefon saab, Eesti Energia ei saa. Nii hinna alandamisest kui tõusust tuleb seaduse järgi 6 kuud ette teatama.

Hetkel kuum