Ülo Toomsalu • 8. veebruar 2002 kell 7:26

Elamuehitus sööb lähiaastatel poole Pirita linnaosa metsast

Tallinna Pirita üldplaneeringu tegijad on silmitsi faktiga, et puhkealana tuntud linnaosa jääb kehtestatud detailplaneeringute tõttu ilma neljasajast hektarist metsast, mille neelab juba kavandatud elurajoonide ehitamine, kirjutab Postimees.

Mets jääb elamuehitusele jalgu siilude kaupa Merivälja tee ääres, Merivälja ja Mähe vahel, Metsakalmistu lähedal ja mujal, kuhu on planeeritud kümneid uusi külasid ja külakesi. Neist suurim on peatselt Merivälja ja Mähe vahele kerkiv 202 uuselamuga rajoon, mida arendab Arco Invest.

Pirita linnaosa vanem Ülle Rajasalu ütles, et linnaplaneerijad jäid ülimalt tõsiseks, kui selgus, et aastate jooksul kehtestatud detailplaneeringud on lubanud elurajoonide alla rohkem metsa, kui Piritale alles jääb.

?Riigile kuuluv Kloostrimetsa, mille me soovitasime kaitse alla võtta, loodetavasti säilib, on 290 hektarit suur, rääkis Rajasalu. ?Ehituse tagajärjel lakkab Pirita linnaosas aga olemast tunduvalt suurem tükk metsa ja puhkemaad.?

Väga tugev on kinnisvaraarendajate surve ka Pirita jõe ürgorule, kuhu soovitakse samuti järjest rohkem elamuid rajada.

Pirita jõe ürgoru kaitseala on riigi halduses, kuid juba aastaid ei ole suudetud välja töötada kaitse-eeskirja. Kuni see viibib, pole seal enam midagi kaitsta, sest ametnikel pole õigust ehitusloa andmisest keelduda ja orgu kerkib aina uusi maju.

Hetkel kuum