Ülo Toomsalu • 14. veebruar 2002 kell 6:26

Aktiivne linnakodanik päästis 12 tamme

Aktiivne linnakodanik päästis Saku Suurhalli naabruses asuva vana tammiku 12 puud maharaiumisest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Suurhalli lähedusse rajatava elamurajooni jaoks kanalisatsioonitrassi ehitav firma oleks linna antud projekti kohaselt pidanud torud vedama läbi metsa, mistõttu oleks maha raiutud vana tammik. Läheduses elav Ülle Adoberg-Mikk sai tammiku raiumise plaanist teada siis, kui maamõõtjad ühel hommikul peaaegu tema kodu õuele ilmusid.

?Juba on ümbersõiduteede eest maha võetud kümmekond lehist, 3-4 kastanit, neli kaske ja pärn ning veel mingid puud. Oleme harjunud, et meie kodu lähedal on suured puud ja see raiumine tegi kurvaks,? ütles Adoberg-Mikk.

Kodupiirkonna pärast mures kodanik saatis kirja kümnesse ametisse ? lisaks linnaosavalitsusele ja linnale ka keskkonnateenistustele ning mittetulundusühingutele, kuid ükski ametnik ei vastanud talle.

Adoberg-Mikk kutsus tammikut vaatama linnaaednik Tiina Tallinna ja piirkonna peaspetsialisti Alice Laanemäe. ?Linnaaednik ütles, et sel on kodulooline väärtus ja ilmselt on tegemist Haabersti vana mõisaalleega, millest osa on nõukogude ajal maha võetud. Alles jäänud osa on kenasti säilinud. Kaks tamme oleme ise võsast puhtaks teinud,? lausus Adoberg-Mikk.

Laanemäe sõnul oli kodaniku sekkumisest kasu. ?Võimalik, et muidu oleks tammik maha võetud. Aga seal ei olnud veel projekti ja oleksime võinud puude mahavõtmise avastada.?

Laanemägi leppis suurhalli kõrvale ehitatava tenniseväljakute projekti korraldaja AIK-Projekti tegevjuhi Andres Juhaniga kokku, et uues eskiisprojektis veetakse trass mööda põldu ja loodust rikkuda pole tarvis. ?Planeeringu järgi peaksime puude alla minema, aga kindlasti me trassi sedakaudu ei vea, vaid teeme mööda krundi piiri,? kinnitas Juhani.

Hetkel kuum