Ülo Toomsalu • 20. veebruar 2002 kell 6:16

Rüütel veab Eestit Euroopa Liitu

Eesti elanike hoiakud Euroopa Liidu suhtes on tänu president Arnold Rüütlile poole aastaga muutunud tunduvalt positiivsemaks ning isegi valdav osa kahevahel olijaist suhtub Brüsselisse pigem pooldavalt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikantselei tellimusel tuhandet inimest hõlmanud küsitlus näitas, et võrreldes möödunud aasta juuniga oli detsembriks toetajaid 12 protsenti rohkem kui vastaseid. Kui juunis toetas ELi kindlalt 27 protsenti vastajatest, siis detsembris 34 protsenti.

Rahvusvaheliste ja sotsioloogiliste uuringute instituudi direktor Raivo Vetik ütles, et kui juba varem on ajakirjanduses avaldatud arvamust, et inimeste E-i hoiakute positiivsemaks muutumise taga võib olla ?Rüütli fenomen?, siis käesolev uuring kinnitas seda ühemõtteliselt.

?Rüütli euroliiduteemaliste seisukohtade usaldamise on mäekõrguselt üle teiste isikute ja institutsioonide omast,? ütles Vetik. ?Teisena usaldatakse teadlaste arvamust, siis ELi läbirääkimiste delegatsiooni ja Lennart Meri seisukohavõtte.? Pika tabeli lõpetavad Siim Kallas ning Mart Laar, kes pole oma seisukohti suutnud rahvale usaldusväärselt selgitada.

Vetiku sõnul näitab analüüs, et euroskeptikute hoiakud ei tule arvamusest, et liitumisel võivad olla negatiivsed tagajärjed, vaid nii avaldatakse rahulolematust Eesti poliitika suhtes. ?Kuna ELi peetakse eliidi projektiks, siis skeptitsism ELi suhtes väljendab tegelikult protesti poliitikute suhtes,? ütles Vetik. ?Järelikult võib eeldada, et kui skeptikute hulk on vähenenud, siis viitab see inimeste poliitikast võõrandumise vähenemisele.?

Hetkel kuum