• OMX Baltic1,3%308,74
  • OMX Riga0,24%870,73
  • OMX Tallinn2,07%2 049,7
  • OMX Vilnius−0,13%1 210,55
  • S&P 5000,7%5 958,38
  • DOW 300,78%42 654,74
  • Nasdaq 0,52%19 211,1
  • FTSE 100−0,39%8 650,58
  • Nikkei 225−0,68%37 498,63
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,35
  • OMX Baltic1,3%308,74
  • OMX Riga0,24%870,73
  • OMX Tallinn2,07%2 049,7
  • OMX Vilnius−0,13%1 210,55
  • S&P 5000,7%5 958,38
  • DOW 300,78%42 654,74
  • Nasdaq 0,52%19 211,1
  • FTSE 100−0,39%8 650,58
  • Nikkei 225−0,68%37 498,63
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,89
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%90,35
  • 22.05.02, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Profiköögi sisustamine on kunst omaette

ASi Bestmark Suurköögid juhatuse liige Aivo Oblikas nendib, et küllalt levinud on juhused, kus köökide projekteerimise kogemuseta arhitektuuribüroos joonistatakse valmis tehnoloogiliselt mitte töötav projekt. ?Arhitektuuribüroo joonistab hästi arhitektuurse osa, kuid selleks, et köögis kõik hästi toimima hakkaks, ei piisa ahju ja külmkapi kõrvuti asetamisest,? lisab Oblikas.
Häid tehnoloogilisi projekte teevad suuremad köögiseadmete müüjad ja mõned arhitektuuribürood, kus on ametis tehnoloog või kes kasutavad allhanke korras suurköögiseadmete müüjaid.
Profiköökide seadmete vajadus on erinev ? sõltub näiteks sellest, kas toit tehakse algusest lõpuni kohapeal valmis või kasutatakse pooltooteid. Kohviku sisseseade, kus vaid saiakesi pakutakse, on kõige odavam, kuna vaja läheb vaid ahju ning lette. Seevastu näiteks toidubaaris, kus lisaks saiakestele pakutakse ka salateid ja sooja toitu, maksavad vajalikud seadmed alates 250 000st kroonist. Selle raha eest saab mõned ettevalmistusseadmed ? köögiviljatükeldaja, hakklihamasina; kuumköögiseadmed ? pliidi, plaatgrilli, fritüüri, ahju. Samuti nõudepesuosakonna, külmkapid ja väljastusseadmed: marmiidi, mis toitu soojas hoiab, külmvitriini, kohvimasina.
Väikese restorani sisseseade saab alates 400 000 ? 500 000 kroonist. See sisaldab toidubaari seadmetele lisaks kindlasti kombiahju ja tõenäoliselt ka salamandri, põhiline hinnavahe tuleb lihtsalt suurematest ladudest, tööpindadest ning samuti on enamik eespool loetletud seadmeid suuremad ja seega ka kallimad.
Aivo Oblikas räägib, et Eestis hakkab mööda saama aeg, kus püüti minimaalsega läbi ajada. ?Kuna restorane on igal nurgal, üritatakse teistest eristuda kvaliteediga. Selleks tuleb osta mitmesuguseid seadmeid, mis toiduvalmistamist hõlbustavad, nii et klient ei pea pool tundi oma rooga ootama,? tutvustab Oblikas. Üks selline kasulik seade on kombiahi, mis nii küpsetab kui ka keedab ning mida kodumajapidamistes ei tunta. ?See on ainus võimalus a la carte kiirelt ja maitsvalt pakkuda,? teab Oblikas.
Ka karmistuvad tervisekaitsenõuded ei luba enam köökide sisustamisel kokku hoida. FIE Ando Meerbach sõnab, et 2003. aasta 1. jaanuariks peavad kõik toitlustusasutused saama tervisekaitsetalitusest tunnustuse, sest seda nõuab jõustuv toiduseadus. Et tunnustus saada, peavad toitlustusasutusel olema täidetud 14 erinevat nõudmist. Näiteks praegu loodavad uued baarid ja restoranid enne tunnustuse saamist uksi avada ei tohi.
Kuna köögis vajaminevad seadmed on kallid, tasub neid ostes pöörata tähelepanu ka hilisema hoolduse olemasolule ja varuosade kättesaadavusele. Väga oluline on ka väljaõpe. ?Sama tähtis kui seade on ka väljaõpe, sest tuleb osata kõiki seadme võimalusi kasutada,? räägib Aivo Oblikas.
Ideaalne on, kui seadmed müünud firma teeb koos kliendiga uues köögis süüa, et kokkadele uue ja kalli tehnika võimalused kätte näidata. Enamjaolt piirdutakse aga ostjale kasutusjuhendi kaasaandmisega.

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele