Ülar Lauk • 29. mai 2002 kell 11:52

Hiina varjab riigivõla tegelikku suurust

Hiina riigivõlg ületab 6 korda ametlikult avaldatud arvusid, väidavad investeerimiskompanii CLSA spetsialistid.

Analüütikud väidavad, et kui Hiina võlgnevused kasvavad sama kontrollimatult, kui praegu, siis võib see viia finantskriisini, kirjutab Vedomosti.

CLSA avaldatud analüütilise aruande järgi oli riigivõla suhe SKTga 2000.aastal 139%. Ametlik statistika annab vahekorraks 23%. IMFi andmetel on see näitaja näiteks Suurbritannial 36%, USAl 55% ja Saksamaal 61%.

Hiiglaslik vahe arvudes tekib riigi nö bilansiväliste operatsioonide tulemusel. Eksisteerivad näiteks riigiettevõtete hiiglaslikud võlgnevused pensionide osas. Kui need andmed oleks arvestatud, siis oleks 2000.a. riigi eelarvedefitsiit 10,4% võrreldes ametliku 2,6%-ga.

Siit ka ähvardav situatsioon halbade laenudega. Hiina 4 suurt riigipanka, mis valitsuse käsul pumpasid raha ebaefektiivsetesse ettevõtetesse, on kogunud hiiglaslikud probleemsete võlgade portfellid. Pankade aruandlus ei ole läbipaistev, kuid ekspertide arvates on 28% kõikidest laenudest nende pankade aktivates lootusetud ning tähtaja ületanud.

CLSA majandusmehed pole esimesed, kes räägivad Hiina statistika mitteusaldusväärsusest. Paljude arvates on Hiina majanduskasvu hiilgavad kasvunäitajad vaid Pekingi ametnike kujutlusvili. 'Väga imelik on see, kui 30 provintsi 31st raporteerivad kasvutempodest, mis on kõrgemad, kui riigis keskmiselt', räägib CLSA tipptöötaja Jim Walker.

Probleeme statistika vallas tunnistavad ka Hiina võimud. Eelmisel aastal avastati riigi statistikavalitsuse poolt 60 000 (!) juurdekirjutust statistilistele aruannetele ja nende põhjal on algatatud 19 000 administratiivasja.

Sellegipoolest ei hakanud Peking korrigeerima Hiina majandusarengu kasvunäitajaid, sh SKT 7,3%-list tõusu.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2002/05/29-41-04.html>

Hetkel kuum