• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turuväärtus põhineb eksperdi hinnangul

  Millest võivad tekkida lahkhelid?
  Ei saa välistada asjaolu, et tellija, olgu siis vara omanik või ostja, on kujundanud vara väärtuse oma hinnangule tuginedes. Samas ei pruugi see väärtustase baseeruda üldsegi mitte turupõhistel näitajatel või võib sisaldada mitte-turupõhiseid näitajaid. See ei tähenda, et kujundatud väärtustase oleks utoopia, kuid siiski ei saa seda nimetada turuväärtuseks. Hindamisteoorias on lisaks turuväärtusele mitmeid teisi väärtusliike, mida võib või peab kasutama vastavalt situatsioonile. Turuväärtuse puhul on aga tegemist ainsa pankade poolt laenutagatiste puhul aktsepteeritava väärtusega.
  Võimalik, et näiteks ostja ei ole turusituatsiooniga piisavalt kursis, kuid samas aktsepteerib müüja pakkumist. Sellisel juhul taandub lahendus ainult sellele, kas ostja hinnangu tellijana aktsepteerib hindaja kui eksperdi arvamust või mitte.
  Ostjal, kui hinnangu tellijal on vara suhtes selle omadustest või muudest teguritest tulenevalt teatavad erihuvid, millest lähtuvalt on ta ka nõus vara eest tasuma enam kui seda turunäitajad õigustaksid. Turuväärtuse hindamisel aga erihuvidega ei arvestata.
  Tegemist on varaga, mille turg ei ole kas üldse või siis teatud piirkonnas piisavalt välja kujunenud. Tavaline on see, et vara omanik/ostja on optimistlikum ning hindaja konservatiivsem. Samas aga peabki hindaja turuväärtust hinnates olema pigem konservatiivne.
  Loomulikult võib esineda ka hindajapoolseid vigu või ebapiisavat turuinformatsiooni. Sellisel juhul peaks hindaja ka vastavalt teadvustama tehtud vigu või teatama oma piiratud informatsioonist. Samas soovitan hinnangu tellijatel juhul, kui neil on piisav faktiline informatsioon (ei piisa ainult väitest) olemas, jagama seda ka hindajaga. Taolistes situatsioonides on kõige mõistlikum ja konstruktiivsem tellija ja hindaja vaheline koostöö.
  Situatsioonides, kus hindaja ja tellija arvamused lahknevad, soovitan olla avatud ja konstruktiivne. Ei ole otstarbekas soovitud väärtust erinevate hindajate juures ?püüdmas? käia, kuna pädevad hindajad käsitlevad objekte tõenäoliselt sarnaselt, pealegi toimub ka hindajate vahel aktiivne suhtlus, mistõttu võivad probleemsed objektid olla hindajale teada juba enne, kui klient temani jõuab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Karuturud hakkavad ilmet võtma üle maailma
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Karuturud hakkavad ilmet võtma üle maailma
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Maailma finantsturud näivad üha enam hädas olevat. Suurimad indeksid ja turud on juba kas jõudnud karuturule või vaatavad karuga tõtt. Esmaspäeval jõudis karuturule ka Wall Streeti üks tuntumaid ja vanemaid indekseid, Dow Jones Industrial Average.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Küttepuudest puudust pole, lihtsalt hind kerkis mitu korda
Enne praeguse kütteperioodi algust on küttepuud peaaegu kolm korda kallimad kui aasta tagasi. Hea uudis on, et erinevalt eelmisest kevadest puudest puudust pole, puud tuuakse kohale paari päevaga, kinnitavad ettevõtjad.
Enne praeguse kütteperioodi algust on küttepuud peaaegu kolm korda kallimad kui aasta tagasi. Hea uudis on, et erinevalt eelmisest kevadest puudest puudust pole, puud tuuakse kohale paari päevaga, kinnitavad ettevõtjad.
Vene-Soome piiril: oodata on, et läheb veel pingelisemaks
Kagu-Soome piiriületuspunktides oli nädalavahetusel tihe liiklus, järjekorrad ei kao ka öösel ja piirivalve ennustab piiriületajate arvu kasvu.
Kagu-Soome piiriületuspunktides oli nädalavahetusel tihe liiklus, järjekorrad ei kao ka öösel ja piirivalve ennustab piiriületajate arvu kasvu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.