Ülo Toomsalu • 1. september 2003 kell 6:16

PM: Väikesed toidupoed asuvad Tallinna turgu vallutama

Järjest tihenev konkurents Tallinnas hüper- ja supermarketite vahel avab võimalused turgu haarata väiksematel toidukauplustel.

Praegu võitlevad Tallinna ostjate pärast omavahel suurte kaubanduskeskuste ketid, nagu Selver, Citymarket, Prisma ning Maksimarket. Konkurents suurpoodide vahel on läinud nii tihedaks, et näiteks Paldiski maanteel asuvad hiiglaslikud Prisma ja Citymarket peaaegu kõrvuti, kirjutab Postimees.

Samas sihivad Tallinna turgu mitmed väiksemate toidupoodide ketid, mis tahavad end paigutada elurajoonidele lähemale ning muuta poes käimise kiiremaks ja mugavamaks.

Lähema paari aasta jooksul kavatsevad Tallinna turule siseneda või end oluliselt laiendada Eesti kapitalil põhinev Comarket ja leedulaste T-Market, samuti sakslaste odavate poodide kett Lidl. Neid ootab juba ees soomlastele kuuluv Säästumarketi kett.

«Hüpermarketite sihtgrupp on maksimaalselt kümme protsenti elanikkonnast,» ütles Comarketi keti juht Tiit Kivisaar. «Meil peaks olema seitse-kaheksa korda suurem ostujõud, siis me saaksime rääkida, et väga vahva, käime suurtes keskustes.»

Kivisaare nägemuse järgi suudaksid Comarketi-sugused väikesed supermarketid suurtega edukalt konkureerida ning pakkuda suuremat osa igapäevasest kaubast, kuigi nad on kümme kuni kakskümmend korda väiksemad kui hüpermarketid.

Comarket kavatseb paari aastaga rajada mitukümmend kauplust, ehitades osad neist ise ja kaasates ketti frantsiisilepingutega.

«Väikesed supermarketid on 300-1000 m² müügipinnaga ja asuvad reeglina elurajoonides,» rääkis Kivisaar. «Need on päevapoed, hüpermarketid on nädalapoed. Need, kes iga päev hüpermarketis käivad, on kas koduperenaised, kellel pole midagi teha, või vaimse hälbega inimesed.»

Hetkel kuum