Kristiina Randmaa • 19. november 2003 kell 22:00

Manitski vaidleb Mohni saare pärast

Jaan Manitski ja Loksa valla vaidlus kuue tsaariaegse hoone pärast Mohni saarel algas kohe pärast ostutehingu sõlmimist 2001. aasta suvel, kui vallaametnikud ei andnud segastel põhjustel viie päeva jooksul Manitskile üle hoonete võtmeid, valdusakti ning päraldisdokumente.

Loksa vallavanem Madis Praks ütleb, et seda ei saanud teha, sest Jaan Manitski ei ilmunud vallavalitsusse valdusaktile alla kirjutama. ?Valdusakt nõuab mõlemalt poolelt allkirju, seetõttu ei saanud seda ka talle saata.? Ta lisab, et Manitski ilmus esimest korda Loksa vallavalitsusse kolm kuud pärast hoonete ostu, võttis allakirjutamata valdusakti ja kadus. ?Sisuliselt oli tal valdus ju käes!?

Vallavanem lisab, et samas polnud vallal Manitskile üle anda võtmeid ja päraldisdokumente: ?Hoonetel polnud ju uksi ees, dokumente polnud!?

Sõlmimata valdusakti tõttu on kaks ja pool aastat jooksnud leppetrahv, mis seab Loksa vallale kohustuse maksta Jaan Manitskile 0,2% müügisummast päevas. See teeb 16 miljoni kroonise eelarvega Loksa valla päevakuluks 12 000 krooni. Kuna leppetrahv on jooksnud kaugelt üle 6,1 miljoni krooni, saaks ärimees Mohni hooned sisuliselt tasuta.

Mõni nädal tagasi toimus vaidluses pööre, kui vald ja ärimees tegid põhimõttelise otsuse, et valla võlgnetav leppetrahv ei ületa 600 000 krooni.

Et lepingus muudatust teha, pidi vallajuht Praks volikogult luba paluma. See aga tekitas tormilise protesti osa liikmete seas, kes on arvamusel, et vald ei võlgne ärimehele sentigi. ?Tegu on vallavalitsuse ja eelkõige vallavanem Madis Praksi lohakuse või tahtliku viivitamisega,? räägib keskerakondlasest volikogu liige Helle Lootsmann. ?Vallavanem vist ?unustas? lugeda lepingut. Ta on arupärimistele teatanud, et tekkinud olukorra eest vastutab tema isiklikult.?

Praks ise ei tunnista, et 600 000 krooni on summa, mille vald Manitskile välja maksab, ja väidab, et ilma kohtuotsuseta ei maksa nad midagi. ?Ta peab tõestama, mis on tema kannatused olnud.?

?See on teoreetiline,? kommenteerib tekkinud situatsiooni Jaan Manitski, kes vallaametnike arvates on aastaid lihtsalt kiusu ajanud. Tema sõnul hakkas trahv jooksma, sest vallaametnikud olid taoliste lepingute koostamisel kogenematud ega täitnud kõiki kohustusi. ?Midagi läks seal valesti,? on ta lakooniline.

Jaan Manitski ei salga, et võib igasugustest leppetrahvidest loobuda, kui vaid vald probleemid ära lahendab. Tema jaoks tähendab see lisaks valduse saamisele ka Mohni saarel nelja hektari maa erastamist. Kuigi see peaks olema hoonete omaniku mure, soovib ärimees, et vald riigiga tema eest asjad jutti ajaks. ?Nii jääme nulli,? ütleb ta.

Hetkel kuum