9. jaanuar 2004 kell 10:14

Euroopa börsid: naftasektor languses, Nokia jätkab tõusu

Royal Dutch/Shell Group nafta- ja gaasireservide ümberhindamine on viinud Euroopa naftasektori langusse. Nokia jätkab eilse prognoosikergitamise peale tõusuga.

Shell Transport Trading aktsia, millele kuulub 40% Royal Dutch/Shellist oli keskpäevaks langenud 5,8%, tasemeni 378 penni, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. Naftakompanii jaoks on tegemist viimase pooleteist aasta sügavaima hinnalangusega.

Ülejäänud Royal Dutch/Shellist omav Royal Dutch Petroleum aktsia oli samaks ajaks langenud 6%, tasemeni 38,95 eurot.

Aktsiaid on langussese viinud revisjon, mille tulemusena leiti, et Shelli tõestatud nafta- ja gaasireservid ulatusid möödunud aasta lõpul 16 mld barrelini, samas kui neid eelnevalt hinnati 20 mld barreli suuruseks.

Samuti tunnistas Shell, et möödunud aastal pumpas firma välja rohkem naftat kui suutis reserve juurde leida.

Uudise peale langes ka Euroopa suuruselt teise naftakompanii BP Plc aktsia 2,1% ja kolmandat kohta hoidev Total SA 1,8%.

Tehnoloogiasektorit vedas aga edasi Nokia eile pärastlõunane neljanda kvartali käibe- ja kasumiprognoosi tõstmine.

Mitmed analüüsifirmad ja investeerimispangad on vastanud sellele aktsia hinnasihi kergitamise ja ostusoovide andmisega.Maailma suurima mobiiltelefonide tootja aktsia liikus kell 11:45 Helsingis 16,12 eurol ehk 1,1% plussis. Ericsson oli samal ajal Stockholmis 14,80 Rootsi kroonil ehk eilsel sulgemistasemel.

Hetkel kuum