Ülo Toomsalu • 9. märts 2004 kell 6:01

PM: Eesti jääb Iraaki sama kauaks kui teised liitlased

Riigikaitsekomisjoni esimehe Sven Mikseri kinnitusel jääb Eesti üksus Iraaki tõenäoliselt sama kauaks kui ülejäänud koalitsiooniväed.

«Riigikogu on praegu menetlemas otsust, mis võimaldab Eesti kaitseväeüksustel jääda Iraaki 2005. aasta juunini,» ütles Mikser Postimehele. «Pärast seda võib Riigikogu tulla selle küsimuse juurde tagasi, kas pikendada missiooni veelgi ja otsustada, kas selleks on vajadust.»

Kuna Iraagis jõustub lähiajal uus põhiseadus, muutub ühes sellega tõenäoliselt ka koalitsioonivägede staatus.

«Eesti kaitseväe üksuste Iraagis viibimise alus võib muutuda selles mõttes,» selgitas riigikaitsekomisjoni esimees, «et praegune okupatsiooniväe staatus asendub kohaliku võimu enda poolt kohale palutud rahvusvahelise, olgu ÜRO või mõne teise organisatsiooni poolt juhitava rahuvalveüksuse staatusega.»

USA tahab võimu Iraagi põhiseaduslikule valitsusele üle anda hiljemalt 30. juuniks, millega formaalselt lõpeb ka riigi okupatsioon.

USA vägede kiiret lahkumist Iraagist pole Mikseri arvates siiski oodata ja kõik sellekohased avaldused, mis kostavad praegu USA poolt, on Mikseri hinnangul seotud presidendikampaaniaga.

Riigikaitsekomisjoni aseesimehe Trivimi Velliste väitel osutavad prognoosid, et elu Iraagis läheb rööpasse ja mingist väga pikast missioonist pole põhjust rääkida. Eesti missiooni jätkamise vajadus on Velliste arvates siiski väljaspool igasugust kahtlust.

Hetkel kuum