28. aprill 2004 kell 12:24

Alan Greenspan hoiatab nafta hinna drastilise tõusu eest

Alan Greenspan hoiatas eile drastilise nafta ja gaasi hinna tõusu eest, mis mõjutab kindlasti nafta ja gaasi tarbimise kasvu aga ka investeerimisotsuseid.

USA Föderaalreservi juht tõi näiteks 1973. aasta, mil Araabia naftaembargo lõpetas järsult nafta kasutamise kasvu Ameerika Ühendriikides. Kui pärastsõjaaegsel perioodil kasvas naftasaaduste tarbimine keskmiselt 4,5 protsenti aastas, siis pärast 1973. aastat oli kasv vaid 0,5 protsenti aastas.

?Mõjutatud saavad farmaatsia-, keemia-, terase-, toiduainetetööstus ja põllumajandus,? lausus uudisteagentuurile Bloomberg Washingtonis asuva Energiasäästliku majanduse instituudi nõukogu liige Neal Elliott. Tema sõnul on nafta hind juba nii kõrge, et tootjad orienteeruvad ümber gaasile, mis võib juba praegu kõrged gaasi hinnad viia veel kõrgemaks.

Strateegiliste ja Rahvusvaheliste uuringute keskuses peetud kõnes toonitas Greenspan, et nafta hind on kerkinud kartuste tõttu, et Lähis-Ida tarnetes võivad tekkida katkestused. Tema sõnul peaks USA importima rohkem vedeldatud looduslikku gaasi. Praegu moodustab vedelgaasi import vaid 2 protsenti kogu tarbitavast varust.

Hetkel kuum