Ülo Toomsalu • 10. detsember 2004 kell 5:44

EPL: Jõksi tabas Toompeal süüdistuste laviin

Parlamendi ja õiguskantsleri vahel puhkes valimisliitude pärast aegade teravaim konflikt.

Eile valimisliitude keelu tühistamise ettepanekuga Riigikogu palge ette tulnud õiguskantsler Allar Jõksi asusid saadikud süüdistama poliitikasse tungimises ja anarhia soodustamises, kirjutas Eesti Päevaleht.

Võimuliidu ja Keskerakonna liikmed pommitasid ägeda debati käigus õiguskantslerit teravate küsimustega. Kõige jõulisemalt ründasid Jõksi rahvaliitlased.

?Minu meelest te ikka õhutate praegu anarhiat või kuidas?? märkis Tiit Tammsaar. Tema sõnul on Jõksi tegevus taunimisväärne olukorras, kus igal kodanikul säilib kandideerimisõigus ja omavalitsuste asjad on poliitilised. Koit Prantsi väitel on Jõks asunud hilinenult võitlema tuuleveskitega.

Õiguskantsleri algatus häirib selgelt ka Reformierakonda. ?Teie avaldused ja pöördumised on viimasel ajal muutunud üha poliitilisemaks. Raske on aru saada, mis on nende eesmärk,? kommenteeris Andres Taimla. Rain Rosimannus nimetas Jõksi tuntud poliitikuks, kes on esinenud kohalike erakondade sätestamise initsiatiiviga. ?Kas te ei leia, et õiguskantsler peaks pigem seisma Eesti territoriaalse terviklikkuse eest,? sõnas ta. Keskerakondlane Helle Kalda tahtis teada, millises nimekirjas Jõks poliitikasse läheb.

?Mul ei ole plaanis kandideerida ei kohalikel, riigikogu ega Euroopa Parlamendi valimistel,? vastas Jõks, keda Keskerakonna parteileht Kesknädal seostas Isamaaliiduga.

1992. aastast parlamenti kuulunud sotsiaalliberaal Liina Tõnisson hindas niisugust käitumist väärituks. ?Olen näinud siin saalis üsna palju. Aga mitte kordagi sellist isiklikest huvidest lähtuvat ringkaitset, kui te äsja tormasite kallale õiguskantslerile,? ütles Tõnisson.

Hetkel kuum