22. juuli 2005 kell 7:28

Altkäemaksud on Venemaal järsult kasvanud

Viimase nelja aastaga on altkäemaksude andmine Venemaal järsult kasvanud ? kogusumma ületab kahekordselt Venemaa föderaaleelarve tulud.

Korrates esmakordselt 2001. a läbi viidud korruptsiooniuuringut, tõdeb sõltumatu ajutrust Indem, et korruptsioon on Venemaal president Vladimir Putini ajal jõudsalt lokkama löönud.

Bürokraadid ja korrakaitseagentuurid nõuavad järjest suuremat altkäemaksu nii firmadelt kui eraisikutelt. Indemi arvestuste järgi küünib erinevatele ametiasutustele, politseile ning litsentside väljastajatele makstud altkäemaksude summa 316 miljardile dollarile, mis on nelja aasta tagusest numbrist 10 korda suurem, kirjutas Financial Times.

Firmade makstud keskmise altkäemaksu suurus on Indemi järgi kasvanud 13 korda ? 10 000 dollarilt 136 000 dollarile. Kõige aplamalt ootavad altkäemaksu tervishoiu, tuleohutuse jm ohutuse inspektorid, maksupolitsei ja korrakaitseametnikud.

Indem küsitles oma uuringu jaoks 1000 ärimeest ja 3000 eraisikut.

Indemi presidendi ning endise president Boris Jeltsini abi Georgi Satarovi sõnul on korruptsiooni lisandumise taga poliitilise või tsiviilühiskonna kontrolli puudumine riigi bürokraatide üle. ?Putin on selle süsteemi pantvang, kuna tema poliitiline toetus sõltub bürokraatidest,? ütles ta.

Uuringu järgi läks suurem osa altkäemaksudest erinevatele täidesaatva võimu harudele, sealhulgas omavalitsusjuhtidele.

Eraisikute makstud altkäemaks liikluspolitseile, õpetajatele ja arstidele on uuringu järgi ca 3 miljardit dollarit aastas.

Hetkel kuum