Andres Kärssin • 18. august 2005 kell 8:18

Tööandjate Keskliit: majanduskasvu vilju tuleb investeerida kutseharidusse

Eesti Tööandjate Keskliidu hinnangul tuleb majanduskasvu vilju investeerida pikalt alarahastatud seisus olnud kutseharidusse, et tulla välja tööjõukriisist.

Tööandjate Keskliit kutsub tänases pressteates haridusministrit Mailis Repsi üles täitma koos ettevõtjatega väljatöötatud kutsehariduse arengukava ning investeerima kutseharidussüsteemi juba järgmisel aastal minimaalsed 400 miljonit krooni.

Tööandjad on seisukohal, et pikka aega alarahastatud, tehnoloogiliselt baasilt ja õpetamise kvaliteedilt maha jäänud kutsehariduse süsteem vajab kiiret rahasüsti. Alternatiivideks olevad majanduse ümberstruktureerimine või suures mahus võõrtööjõu sissetoomine, on oluliselt valulisemad otsused.

?Kutsehariduse lisarahastamise, kvaliteedi ja maine tõstmise vajadusest on räägitud juba pea 10 aastat, kuid ükski haridusminister ei ole hoolimata lubadustest suutnud kutsehariduse probleeme seada esikohale,? ütles Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

?Kuigi ettevõtjatelt laekuvad maksud järjest paremini, ei kasutata headel aegadel laekuvaid tulusid vajalikeks investeeringuteks, vaid jagatakse laiali sotsiaalabiks. Nii ka sel aastal on haridusministeeriumi prioriteediks pigem kaheldava väärtusega tasuta koolitoit, kui vajalikud investeeringud Eesti majanduse jätkusuutlikkuse tagamiseks,? lisas ta.

Kuigi valitsuse poolt heaks kiidetud kutsehariduse arengukava aastateks 2005-2008 nägi ette 411 miljoni kroonise lisarahastamise, näeb viimane 2006 riigieelarve projekt kutshariduse lisarahastamist ette vaid 100 miljoni krooni ulatuses.

Loe ka Äripäeva selleteemalist lt;#artiklit=http://www.aripaev.ee/2948/uud_uudidx_294801.html gt;.

Hetkel kuum