Peeter Raidla • 10. oktoober 2005 kell 13:10

Ilmajaam lubab reedeni ilusat ilma

EMHI prognoosi kohaselt püsib mõnus soe ja sajuta sügisilm kuni reedeni. Päeval lubab ilmajaam sooja 13-17 kraadi.

Ilma määrab sel ajal Venemaa kohal asuva kõrgrõhuala lääneserv ning lõunakaarte tuulega jätkub sooja õhu juurdevool lõunapoolsetelt laiustelt.

Samas tuleb jälgida protsesse, mis toimuvad Põhja-Atlandil. Täna on sügav tsüklon liikumas Fääri saarte lähedalt Norra merele, selle tagalasse suunduv külm õhk jõuab Lääne-Euroopasse ja tekitab uue kõrgrõhuala tõenäoliselt Briti saartel. Uus kõrgrõhuala võib osutuda nii võimsaks ,et järgmised tsüklonid jäävadki ookeanile ega mõjuta Põhja-Euroopat.

Põhjamaades ja ka Eestis võib alates reedest toimuda märgatav ilmamuutus. Viimane Norra merel hääbuv tsüklon avab tee külmale õhule ning külma frondi üleminekul reedel õhtul- laupäeva öösel võib üle pika aja vihma sadada. Ka laupäeva päeval võib tugevas põhjatuules hooti vihma tulla, lörtsi esinemine on vähetõenäoline. Edasi pöördub tuul kirdesse, sest kõrgrõhuala, millest eelnevalt juttu, suundub Skandinaaviale. Ka pühapäeval rabistab ajuti vihma. Õhutemperatuuri langus on märgatav eriti päeval ja maksimum jääb 10°C lähedusse või veidi alla selle.

Hetkel kuum