Peeter Teder • 12. oktoober 2005 kell 22:00

Norma suurim langeja põhinimekirjas

Põhinimekirja suurim langeja oli eile Norma aktsia, mis odavnes 1,3 protsenti ning maksis 6,86 eurot (107,34 krooni).

Norma aktsia käive ulatus kahe suurtehingu käigus 4,7 miljoni kroonini. Suurtehingutest üks oli 20 000aktsiane ja teine 10 000aktsiane. Mõlemas tehingus oli ühe aktsia hind 6,87 eurot (107,49 krooni).

Norma aktsia languse taga näen septembri keskpaigas toimunud suurt aktsiamüüki. 19. septembril tehti neli suurtehingut, milles kokku vahetas omanikku 2,3 protsenti Norma kõigist aktsiatest. Usun, et müüjad olid investorid, kes on juba piisavalt rahul oma Norma aktsiate senise tootlusega. Kahtlen, kas ostjad Normale ka turgu tegema hakkavad, ehkki väidetavalt olid ostjateks Lääne finantsinvestorid. Arvan, et kui nad hakkavad turgu tegema, on seda hiljemalt aasta lõpus näha. Praegu neid Norma käekäik ei peagi huvitama, sest oluline on alles eelmainitud aastalõpp. Aastalõpu seisuga esitatakse teistele investoritele raha paigutamise tulemusi kajastavad aruanded ja seal peegelduvad ka investeeringute kasumid ja kahjumid.

Enim osteti-müüdi börsil eile Merko Ehituse aktsiat, mille käive oli 6,9 miljonit krooni. Ka Merko aktsiat toetas üks 15 000aktsiane tehing. Firma aktsia kosus 0,6% ja maksis 20,32 eurot (317,94 krooni). Merko on edukas vaatamata töökäte äravoolule Soome ja mujale parematele jahimaadele. Ilmselt pole need probleemid Merkot puudutanud või on nad selle küsimuse lahendanud alltöövõtjate palkamise abil.

Suurim tõusja oli börsil Starmani aktsia, mis tõusis 1,3 protsenti, makstes 3,90 eurot (61,02 krooni). Tähemehelt ? nagu ka teistelt firmadelt ?peaksime varsti kuulma, kuidas neil III kvartalis läinud on. Starmanile on see teine börsiloleku ajal avaldatav kvartalitulemus ja olen üsna kindel, et seda oodatakse ning jälgitakse suure huviga. Peamisteks huvilisteks on välismaised investorid, kui lihtsamaid numbreid vaatavad kindlasti ka Eesti erainvestorid.

Miljonikrooni klubisse või selle piirile jõudsid eile veel Tallinna Vesi ja Baltika.

Hetkel kuum