Andres Kärssin • 20. oktoober 2005 kell 13:35

Spacecomi veomaht langes septembris 186 126 tonnile

Raudteeveoettevõtja ASi Spacecom naftasaaduste veomaht langes septembris augusti 326 434,86 tonnilt 186 126,4 tonnile.

Ettevõtte teatel tingis languse peamiselt naftaturu hetkeseisuga seotud tarnete vähesus.

Spacecomi raudteeveo osakonna juhataja Boris Pereskokovi sõnul on kauba vähesus tingitud ühelt poolt tarnijate plaanitust väiksema mahuga, teisalt on selle taga nafta kõrge tollimaks. ?Tarnijad on huvitatud nafta töötlemisest saadusteks, kuna toornafta vedu on sellest kallim,? märkis Pereskokov. Seni, kuni bensiini hind maailmaturul tõuseb, ei muutu ka olukord Eesti transiidis, ennustas ta.

Pereskokov avaldas arvamust, et naftasaaduste vedamisel võib Spacecomi veomaht tõusta sel kuul 300 000 tonni ligi.

Spacecomi läbilaskevõime on mai lõpus alanud jaotusperioodil ligikaudu neljandik raudtee praegusest läbilaskevõimest ehk 11 liini. Hetkel kasutab Spacecom kolme rongipaari Pihkva suunalt, kahte Valgast ja kahte Narvast.

Tänavu suvel suurendas AS Spacecom oma vaguniparki 300 tsisterni võrra ligi 3500 naftasaaduste- ja gaasitsisternini, millesse investeeriti kokku 195 miljonit krooni. Sügise jooksul on kavas osta veel ligikaudu 500 tsisternvagunit. Samuti omandas Spacecom augustis kolm Ukraina päritolu magistraalvedurit, mille tulemusel on ettevõttel neid nüüd kümme.

Möödunud aasta juulis raudteeveotegevust alustanud Spacecomi veomaht oli eelmisel aastal kokku 2,4 miljonit tonni. Tänavu üheksa kuuga on veetud kokku 3,72 miljonit tonni naftasaadusi.

Vene Severstaltransi gruppi kuuluv AS Spacecom tegutseb Eesti Raudtee korraldatud läbilaskevõime konkursi tulemusel esimese sõltumatu raudteeveoettevõtjana.

2003. aasta kevadel asutatud Spacecomi eelmise aasta käive oli 338,4 miljonit krooni, millest enamus saadi renditegevusest.

Hetkel kuum