Kaalust alla ja vormi!

Pille Rõivas 06. oktoober 2006, 00:00

Tänasest kevadeni kestva ettevõtmise eesmärk on alustada tervislikumat elu ja saavutada suveks hea füüsiline vorm. Vaatluse all on Baltram Print OÜ tegevjuht Marko Arakas ja Äripäeva autokülgede toimetaja Ardo Kalda. Treeningkohaks on nad valinud Tallinna kesklinnas asuva Reval Spordi, kus neil on limiteerimata liikmekaart. See võimaldab neil osaleda kõikides treeningutes vabalt valitud ajal.

Marko ja Ardo teevad nii aeroobset kui ka jõutreeningut vähemalt kolm korda nädalas. Seitsmekordne Eesti absoluutne meister kulturismis Ott Kiivikas vaatas-mõõtis noormehed üle, koostas treening- ja toitumiskava. Toitumiskavasse lülitas Ott Markole ja Ardole nende soovil ka proteiinijoogi Protein No1, mida tuleb tarbida enne ja pärast trenni. See sobib ka ühe söögikorra asendamiseks. Ardo ja Marko katsetavad lisaks individuaaltreeningule aeg-ajalt ka mõnda meestele mõeldud rühmatreeningut.

Ott kinnitab, et ei ole olemas lootusetuid juhtumeid. Tema saab anda soovitused, kõik ülejäänud sõltub meestest endist - kuidas nad suudavad juhistest kinni pidada.

Ardo motivatsioon treeninguteks on võidusõidukirg - ta osaleb kiirendusvõistlustel selleks ehitatud spetsiaalse autoga. Kuna auto juures ei ole enam millegi võrra kaalu vähendada, tuleb seda iseenda arvel teha. Samas, ka neljandale korrrusele kõndimine võtab teda üsna võhmale.

Liigset kaalu on tulnud vähese füüsilise aktiivsuse ja ka vale toitumisega. "Jõusaalis ei teadnud ma, mida teha ja dieetides on raske orienteeruda," selgitab Ardo. Tema menüü koosnes sellest, mille järele parajasti isu oli.

Uus toitumiskava on Ardo arvates ääretult ebamugav, sest söögikohtades sellist toitu lõunaks osta ei ole võimalik. Ta kaalub lõuna ajal kodus söömas käimist või hakkab toitu kodust kaasa võtma. Ta loodab südamest, et suudab püsida toitumiskavas, sest tervis peab paranema ning ehk ei ole kõik veel kadunud.

Marko tugevdab end üldiselt Marko veedab suurema osa päevast arvuti taga. Regulaarset trenni ta ei tee. Varem on ta tegelenud jooksmisega, keskkooliajal osales edukalt ka võistlustel.

Marko eesmärk on tugevdada end üldfüüsiliselt. Kehakaaluga tal probleeme pole, sest on viimased viis aastat püsinud stabiilselt ühes kaalus. Rõhku paneks ta eelkõige ülakehale.

Ott Kiivikase koostatud treeningkava talle meeldib. Toitumiskava nõuab küll harjumist, kuid ta usub, et suudab selle täielikult üle võtta üpris kiiresti. Samuti peab ta ostma köögikaalu sest tal pole aimugi, kui palju mingi toiduaine kaalub.

Marko võiks sportlikum välja näha Marko kaalu alandamine ei ole vajalik, kuid kindlasti annab sama kaalu puhul sportlikum välja näha. Treeningkava on koostatud nii, nagu algajatele soovitatav on, et võetakse ühe treeninguga läbi kogu keha.

Kui Marko on saanud lahti 3-4 kilost rasvast, siis algab tal lihasmassi kasvatav treening. Treeningkava muutub umbes 1-2 kuu järel.

Kevadeks võiks olla plaan kaaluda sama palju, kuid olla heas sportlikus vormis, ilma üleliigse rasvata, lisada mõned sentimeetrid õlavartele ja rinnale ning vähendada talje ümbermõõtu.

Toitumine on tal nagu tavainimesel ikka, sööb palju puuvilju, mis iseenesest paha ei ole, kuid nende liigsöömine mõjutab ka kehakaalu. Nende kogust saab asendada mõne muu toiduainega, mis ka lihaste kasvuks kasuks tuleb. Liigne puuviljade söömine muudab kiirelt veresuhkru taset, selle pärast ongi pidevalt nende järele isu.

Lülitasin tema toitumiskavasse rohkem kiudaineid, et hoida veresuhkru tase paigas.

Ardo esimene eesmärk võiks olla viia kehakaal allapoole kolmekohalist numbrit. Tema pikkuse - 174 cm - kohta ei tohiks ka tervise seisukohast olla kaalu rohkem kui 90 kg.

Kevadeni on piisavalt aega ja saab kiirustamata kaalu alandada, esialgu kuni 1 kilo nädalas, hiljem 0,7 kilo.

Ardo treeningkava on analoogne Markoga, sest algajate kavas kehaosade jaotust kohe teha ei saa. Eesmärk on üldfüüsilist vormi parandada ehk treenida terve keha ühe trenniga läbi. Sellist kava tuleb teha 3-4 korda nädalas.

Oluline on Ardo puhul ka liikumise suurendamine ja selle koormust tuleb igal nädalal kergitada. Praegu on rinna ja talje ümbermõõt enam-vähem sama, kevadeks peaks see proportsioon olema tugevalt rinnaümbermõõdu kasuks.

Toitumisega on Ardol tõsiseid probleeme, eelkõige sealt ongi näha kõige suuremat arengu potentsiaali. Liiga palju ja tihti sööb ta kiirtoitu ja kogused on ka ühe toidukorra jaoks liiga suured. Esialgu suurendamegi toidukordade arvu, et kiirendada ainevahetust.

Ardo joob liiga palju limonaadi - see annab arvestatava hulga lihtsüsivesikuid, mille organism talletab rasvaks, kui seda energiat ära ei kulutata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing