• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa ahistab, euroliit mökutab

  Narva piiripunktis on kriisiolukord: autoread on veninud 10 kilomeetri pikkuseks. Soomes ja Lätis on järjekorrad olnud möödunud nädalatel veelgi pikemad.
  Äripäev tunneb pettumust Euroopa Liidu saamatuse üle, sest EL peaks selles küsimuses oma liikmete huve esindama.
  Selle taustal tervitame Eesti ametnike otsust küsimus Euroopa kolleegide ees tõstatada. Teisipäeval kirjutas AFP, et maksu- ja tolliametil on kavas võtta piiriummikute teema päevakorda 29. novembril Brüsselis toimuval ELi tolliametnike kohtumisel.
  "Teeme lähedast koostööd Soome ja Lätiga, et vahetada informatsiooni ja leppida kokku positsioonides," ütles AFP-le maksu- ja tolliameti avalike suhete peaspetsialist Reelika Raamat.
  Muidugi pole üllatuseks, et Venemaale meeldib oma naabreid - eriti veel Eesti- ja Läti-suguseid eksterritooriume - ahistada. Me pole küll tunda saanud sellist lausboikotti, nagu nüüd Moldova ja Gruusia. Aga meie toiduainetööstused mäletavad veel, kuidas Venemaa andis eelmise aasta alguses ekspordiloa vähem kui pooltele seda taotlenud Eesti tööstustele. Nüüd istuvad needsamad tööstused oma külmikute ja toidulaadungitega piiripunktides, loevad kuluvaid päevi ja kroone ning loodavad, et oma Vene partneritelt kahjunõuet kraesse ei saa. Valikulisele piiriületuspoliitikale viitab see, et Vene autode inspekteerimisaeg olevat lühem kui Eesti veokite oma.
  Tõsi, osalt on asi ka lihtsalt tüüpilises Vene asjaajamises. Helsingin Sanomat kirjutas paar nädalat tagasi, et Soome piiripunktides tekkinud järjekordades on suurimateks kaotajateks just Vene firmad. Kaubavedu Venega on kasvanud (nii otse- kui ka transiitkaubandus) ja Vene toll ei suuda sellele lihtsalt reageerida. Igatahes saab EL siin oma naabrit survestada, kui ta vaid tahab. Halb uudis on see, et ega ta eriti taha. Eelmisel nädalal lubas Euroopa Komisjoni välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner küll komisjoni sekkumist, aga mida see sekkumine tähendab, jäi selgusetuks.
  Maailma suurim kaubandusblokk EL on muutunud suhetes Venemaaga nagu mingiks pisiriigiks, mis alandlikult põlvi nõksutab, et tema energeetikakraane kinni ei keerataks. Sellise ELiga me liituda ei tahtnud.
  Ilmselt teevad praegu kõige targemini need ettevõtted, kes Venemaa ekspordi miinimumini koomale tõmbavad. Paljud Eesti ettevõtted, nagu E-Piim ja Rakvere Lihakombinaat, ongi ekspordi piiramise teed läinud. Parem Venemaad karta kui kahetseda.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.