Börsikommentaar: must reede oli Wal-Martile must ka otseses tähenduses

Mariliis Pinn 27. november 2006, 09:43

Ostureedel ehk õigemini mustal reedel,
millega algab USAs jõuluhooaeg, oli seekord edukas, kuid ühe suure erandiga.
Selleks oli maailma suurim jaekaubanduskett Wal-Mart.

Uudisteagentuuri AP teatel oli 45 000 jaekaubanduskeskuse reedene käive eelmise aastaga võrreldes kuus protsenti kõrgem ehk 8,96 miljardit dollarit (107 miljardit krooni). „Kuueprotsendiline kasv tähendab isegi suuremat kasvu, kui oodati,” kommenteeris tulemusi jaemüügiandmeid koguv analüüsifirma ShopperTrak RCT üks kaasasutajatest Bill Martin.

Kuid Wal-Mart, kellel oli kogu novembri jooksul ning ka reedel agressiivne allahindluskampaania, teatas, et neile võib tulla kümne aasta kehvim kuu müügitulemus, kirjutab ajaleht The Wall Street Journal.

Wal-Mart teatas, et novembri esimese nelja nädala jaemüük kahanes 0,1 protsendi võrra. Ettevõte ise lootis möödunud aasta käibega võrreldes samasuurt käivet.

Selleks finantsaastaks, mis lõpeb järgmise aasta jaanuaris, ennustavad analüütikud kontsernile 350 miljardi dollari (4,2 triljoni krooni) suurust käivet. Edukatel aastatel ületab Wal-Marti päevakäive Mustal reedel miljardi krooni.

Mustaks reedeks nimetatakse tänupühajärgset sellepärast, et ajalooliselt on jaemüügiettevõtted sel päeval jõudnud tavaliselt sel päeval jooksvasse kasumisse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2006, 09:42
Otsi:

Ava täpsem otsing