Aita töötajal kiiresti sisse elada

Anneli Lille 26. märts 2007, 00:00

Võimalus läbida katseaja jooksul individuaalne sisseelamisprogramm, aitab ühelt poolt töötajal paremini mõista ettevõtet ja seal toimuvaid protsesse, teisalt aga võimaldab efektiivselt omandada tööga seonduvad esmased oskused ning teadmised.

Ettevõte saab omakorda võimaluse hinnata katseaja jooksul inimese sobivust ettevõtte, meeskonna ning ametikohaga. Samuti näitavad sisseelamisprogrammi läbinud töötajad kiiremini paremaid töötulemusi võrreldes nendega, kes peavad ise firmat ja oma tööülesanded avastama.

Sisseelamise võib jagada kolme etappi, millest esimesega tegeletakse enne uue inimese liitumist firmaga ning kahe teisega pärast seda.

Siia alla kuuluvad kõik tegevused enne töötaja alustamist ettevõttes.

See tähendab dokumentatsiooni ja töökoha ettevalmistamist, organisatsiooni teavitamist uuest töötajast spetsiaalse teadaande vahendusel.

Aga samuti hõlmab see kommunikatsiooni töötajaga enne esimest tööpäeva. Seda eriti juhul, kui eelmisest töökohast äratuleku ning uues firmas alustamise vahele jääb kuuajaline või isegi pikem periood, mille jooksul olemasolev tööandja võib inimest mõjutada senisesse ettevõttesse jääma.

See hõlmab igale uuele töötajale individuaalse sisseelamisprogrammi koostamist, juhendaja määramist ning ühepäevast sisseelamiskoolitust, mida viivad läbi valdkonnajuhid.

Coca-Cola HBC Eestis kuulub siia alla ka ühispäev müügiarendaja ja autojuhiga, kes reaalselt iga päev klientidega kokku puutuvad ning keda oma igapäevatöös ei tohi ära unustada ka teiste ametikohtade esindajad.

Sisselamisprogrammi, mille uus töötaja, tema juht ja juhendaja saavad endale ka paberkujul, kuuluvad kohtumised kolleegidega ja esmane väljaõpe töökohal.

Samuti jääb sellesse etappi vestlus otsese juhiga, et mõista paremini töö sisu ja ootusi sooritusele, katseaja eesmärkide kirjalik kokkuleppimine ning tööks vajalike juhenditega tutvumine, tööohutuse- ja töötervishoiualane väljaõpe.

Orienteerimise etapp on sisu poolest väga praktiline, kus peale sisseelamiskoolituse on kõik teised tegevused koolitusruumi välised ja seotud otseselt uue inimese tööga.

Sotsialiseerimine on ettevõttesisese suhtlusvõrgustiku loomine uuele töötajale, mis algab esimesest kontaktist ehk juba intervjuule tulles.

Lihtsaim viis aidata uuel töötajal sotsialiseeruda on meelelahutusliku meeskonnaürituse korraldamine, kust võtavad osa nii uued töötajad, kolleegid kui ka juhid. Samuti planeeritud kohtumised teiste osakondade võtmeisikutega, kes on selle töötaja jaoks olulised.

Sotsialiseerimise olulisim eesmärk on aga anda inimesele võimalus jälgida ettevõtte tavasid ja norme, tunnetada organisatsiooni kultuuri kogemuslikult ning saada katseaja lõpuks vastus küsimusele: kas ma sobin siia ettevõttesse ja sellele tööle?

Sisseelamisprogrammis osaledes saab pildi, kuidas ettevõte toimib ja kui suuresti see on tegelikult meeskonnatöö. Tänu juhendamisele nägin, kuidas erinevaid töövõtteid rakendada, näiteks tooteid paigutada ja klientidega suhelda. Nägin ka teiste osakondade tööd.

Ise olen saanud selge pildi, mida minu töö endast kujutama hakkab.

Minu jaoks on see esimene kord taolist programmi läbida, minu eelmistes töökohtades midagi sellist polnud.

Sisseelamisprogramm on hästi tähtis, sest kui inimene pannakse tööle kohe, nähakse algul vaid tema vigu, tegelikult ta õpib oma uuel ametikohal ja pärast on oma töös palju efektiivsem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing